Rodzina 500+ – wniosek wypełniony w Gminie, każą założyć konto w Banku Pocztowym ?

Witam.

Byłem złożyć dokumenty na Rodzina 500+  w mojej gminie,

W momencie gdy trzeba było podać numer konta bankowego poinformowałem, że posiadam konto w banku t-mobile, lecz nie wyrazili na to zgody tylko kazali założyć konto w Banku Pocztowym, ponieważ w innym przypadku nie będą wypłacać pieniędzy.

Czy to jest prawda, że jestem zmuszony do zakładania konta na poczcie i ponoszenia dodatkowej opłaty za jego prowadzenie? i nie mogę użyć własnego konta bankowego?

Pozdrawiam.

Praktykant Dodał pytanie w 13 marca 2016 w kategorii WNIOSKI.
Dodaj komentarz
  • 2 Odpowiedź(i)

Nie sądzę. Może pan dostawać pieniądze w formie gotówki, np. odbierać je co miesiąc osobiście. Poza tym, to gdzie ma pan konto nie powinno mieć znaczenia. A już na pewno nikt nie może panu powiedzieć w jakim banku ma pan to konto założyć.

Na razie nie może pan złożyć dokumentów na 500+, ponieważ ustawa wchodzi w życie 1.04.2016r. i dopiero od tego dnia można składać wnioski.

Ekspert Odpowiedział w 14 marca 2016.
    Dodaj komentarz

Zgadzam się z powyższa opinią. Ja odbieram pieniądze osobiście. Może warto spróbować jeszcze raz? Jeżeli chodzi o najlepsze konto bankowe, warto zajrzeć na stronę http://konta-oszczednosciowe.blogspot.com, znajdzie Pan na niej aktualne rankingi finansowe.

Praktykant Odpowiedział w 27 stycznia 2017.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania