Dochody
Witam,
Proszę o odpowiedź w sprawie przedłużenia świadczenia 500+, rodzina trzy osobowa, żona nie pracuje córka ma orzeczenie o niepełnosprawności. W 2016 pracowałem na etacie zarabiając 3 tyś zł netto jako podstawę mojego wynagrodzenia I premię uznaniowe o różnej wysokości (nie przekraczające 600zł netto), pod koniec roku moja firma została sprzedana A ja przeszedłem do nowego pracodawcy na mocy odpowiedniego paragrafu kodeksu pracy. Nowy pracodawca podtrzymał moją podstawę wynagrodzenia, natomiast zacząłem otrzymywać większe premię uznaniowe. Obecnie pracuje w nowym miejscu i znowu zarabiam 3 tyś zł netto, złożyłem stosowne oświadczenie o zmianie miejsca pracy. Pytanie moje brzmi czy powinienem mieć jakieś obawy przy składaniu wniosku o przedłużenie świadczenia we wrześniu? Zgodnie z PIT moje dochody przekroczyły dopuszczalną wartość, ale zgodnie z tym co zinterpretowałem ustawę, premię uznaniowe nie kwalifikują się do dochodu uzyskanego. Będę wdzięczny za odpowiedzi
Pewności nie mam ale próg dochodowy obliczany jest z pit. I nie ma znaczenia czy to premia czy nadgodziny. W picie nie jest to wyodrebnione. Od całości odejmuje się składki na ubezpieczenia społeczne i koszty przychodu. W przypadku dziecka niepełnosprawnego dochód na 1 osobę nie może przekroczyć 1200zl. Z tego co Pan napisał, zarabia Pan dużo więcej. Ale tak jak mówię, nie wiem napewno czy tak właśnie jest. Nie znam wszystkich ustaw 🙂