Dochód z 2014 roku
Witam, ostatnio chciałem złożyć wniosek o 500 plus, ale spotkałem się z odmową, ponieważ podobno biorą dochód z 2014 roku, a wtedy zdecydowanie nam przekraczało 800 zł.
I tutaj moje pytanie, dlaczego jest brany dochód z 2014 roku skoro mamy rok 2017, a ja w 2014 roku nie myślałem jeszcze nawet o dziecku.
Proszę o wyjaśnienie jeśli jest to możliwe.
Pozdrawiam.
Dochód 2014 rok był brany wyjątkowo pod uwagę przy pierwszym wniosku. Od 1 września będzie już obowiązywał dochód za poprzedni rok.
A czy wie ktoś może coś na temat “tzw. kosiniakowego”. Moja żona pobiera rentę rodzinną, a pani w gminie powiedziała, że pobierając tą rentę nie przysługuje nam świadczenie rodzicielskie. Czytam i czytam na internecie, ale nigdzie nie mogę znaleźć nic na ten temat.
Tak na prawdę biorą aktualny dochód i aktualnie macie miesięcznie na rękę więcej niż 800 zł na osobę. Zgadza się? 2014 rok to tylko baza, odejmuje się te prace, których aktualnie nie ma, ale dodaje się te prace, które aktualnie pojawiły się. I wychodzi aktualny przychód.
Ewentualnie mogą zaplątać się tam jakieś pieniądze, których już nie dostajecie, ale w urzędzie widnieją, że są. Trzeba wtedy to wyjaśniać.
Kosiniakowe jest dla tych, którzy nie mają żadnego zasiłku po porodzie i mają przychody niższe niż 1000 zł.