pomocy

Odpowiedziano

witam w maju tego roku przekroczyły mi dochody do wszystkich zasilków tj fundusz rodzinne i 500 plus bo dostałam premię uznaniową tylko w jednym miesiącu teraz we wrzesniu kończy mi się umowa dowiedziałam sie ze moge dostac umowe tylko na 3/4 etatu czy moge we wrzesniu starac sie o zasiłki z powrotem czy nadal bedzie brany pod uwage brany maj który mi przekroczył prosze o odpowiedz bo juz nie wiem co robic czy szukac nowej pracy czy zrezygnowac co robic do tego wynajmuje mieszkanie praktycznie nic mi nie zostaje na utrzymanie syna po opłaceniu wszystkiego pomóżcie cos doradzic

Konsultant Dodał pytanie w 13 lipca 2017 w kategorii DOCHODY.
Dodaj komentarz
  • 7 Odpowiedź(i)
    Najlepsza odpowiedź

Rozumiem, że podjęła Pani pracę w kwietniu i musiała dostarczyć zarobki za maj, tak? I dlatego wstrzymali świadczenia z powodu przekroczenia dochodu?

Według nowych zasad jeśli nastąpi przerwanie stosunku pracy ale podejmie się zatrudnienie u tego samego pracodawcy w ciągu 3 miesięcy, nie będzie to uznawane jako utrata dochodu. Wiec zmniejszenie etatu w niczym niestety nie pomoże.

Profesor Odpowiedział w 13 lipca 2017.
    Dodaj komentarz

Tak właśnie w kwietniu podjęłam pracę. No to fatalnie w takim razie

Konsultant Odpowiedział w 13 lipca 2017.
    Dodaj komentarz

Więc nie mam co we wrześniu składać bo i tak by brali pod uwagę maj tak choć teraz nie mam takich dochodów żeby mi przekroczyło nie biorą zaświadczenia za 3ostatnie miesiące

Dodaj komentarz

Nawet gdy bym miała 3.4ok i tak by brali pod uwagę wcześniejsze miesiące mam cały etat 1470 przecież to i tak mi nie przekracza nie rozumiem dlaczego maja mi we wrześniu brać pod uwagę maj skoro do września lub października są jeszcze 3-4miesiace może mógł by mi to ktoś wytłumaczyć :(sama nie wiem co mam zrobić. Fundusz czy rodzinne zgodzę się zemoze tam przekroczyć ale 500plus nie mam 800zl na osobę żeby mi przekroczyło a składać nie mogę. Wyobraźcie sobie żyć z samej pensji najniższej z tego 1000mieszkanie opłaty gdzie jedzenie Przeczkole. Masakra i jak tu pracować skoro rodzic samotnie wychowujący dziecko nawet na utrzymanie nie ma.

Dodaj komentarz

W składaniu nowych wniosków rokiem bazowym będzie 2016. Jeśli przykładowo pracowałaby Pani przez cały 2016 aż do dzisiaj to pod uwagę byłby wzięty średni dochód właśnie za 2016. Ale podjęła Pani pracę w kwietniu 2017 wiec było to uzyskanie dochodu. A przy uzyskaniu dochodu, brane są pod uwagę zarobki za drugi przepracowany miesiąc czyli w Pani przypadku maj. Tylko maj. A że wedle nowych zasad zmiana warunków zatrudnienia u tego samego pracodawcy nie powoduje utraty dochodu, dlatego zmniejszenie etatu nie będzie brane pod uwagę. Niestety takie są przepisy.

Profesor Odpowiedział w 14 lipca 2017.
    Dodaj komentarz

Dzieki za odp

Konsultant Odpowiedział w 14 lipca 2017.
    Dodaj komentarz

To jeśli będę pracować cały czas na 3.4po nowym roku złożę wniosek to dalej będą liczyć 2miesiac pracy?

Konsultant Odpowiedział w 14 lipca 2017.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania