Pobyt rodzica za granicą

Odpowiedziano

Witam, mam takie pytanie ojciec dzieci przebywa za granicą, sprawa alimentacyjna jest w toku natomiast, zostało przez sąd wydane zabezpieczenie alimentów, postanowienie z sądu z klauzulą wykonalności zaniosłam do Urzędu, w którym pobieram świadczenia i złożyłam oświadczenie o stanie rodziny i co świadczenia zostały mi zawieszone czy to że złożyłam oświadczenie i zaniosłam postanowienie ni wystarczy do tego aby świadczenia zostały mi wypłacone? Zostałam poinformowana, że wojewoda musi sprawdzić czy ojciec dzieci nie pobiera zasiłków za granicą a ja mam czekać. Tylko że ja jestem samotną matką, więc co mnie obchodzi czy on pobiera a jeśli tak jest to niech on oddaje te pieniądze bo dzieci ich nie dostają i ja się dziećmi zajmuję. Co mogę zrobić w tej sytuacji?

Praktykant Dodał pytanie w 20 lipca 2017 w kategorii RODZICE.
Dodaj komentarz
  • 1 Odpowiedź(i)
    Najlepsza odpowiedź

Jeśli jest wyrok sądowy o alimentach, ojciec nie jest już brany pod uwagę. Pospieszać sąd. Urzędnicy mogą uwzględnić tylko wyrok sądowy lub ugodę przed mediatorem zatwierdzoną przez sąd. Inaczej ojciec jest wliczany, a dochody z zagranicy długo się sprawdza.

Doradca Odpowiedział w 24 lipca 2017.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania