Rodzina patchworkowa po zmianach

Witam. Proszę o wyjaśnienie nadchodzących zmian w moim przypadku. Mam córeczkę z pierwszego małżeństwa, dostaję alimenty na dziecko. Mam status samotnie wychowującej matki, ale nie korzystam z żadnych dodatków z tego tytułu. Od marca zamieszkujemy u mojego partnera, który tez jest po rozwodzie, ma córeczkę i płaci alimenty. Oboje nie otrzymujemy 500+, ponieważ nam się zwyczajnie nie należy dla dzieci. A teraz co w przypadku naszego wspólnego dziecka? Jestem w czwartym miesiącu ciąży. Będzie to moje drugie dziecko, żyjemy w związku nieformalnym. Nie obciążamy państwa w żaden sposób, płacimy wszystkie podatki. Wychowujemy dzieci tak aby w przyszłości jak najlepiej im się żyło. Chodzą na dodatkowe zajęcia za które trzeba płacić. To też z korzyścią dla państwa bo wychowujemy potencjalnych pracowników, a nie nieroby żerujące na pomocy państwa. Czy w takim przypadku będzie się należało 500+ na nasze wspólne dziecko?

Praktykant Dodał pytanie w 26 lipca 2017 w kategorii AKTUALNOŚCI.
Dodaj komentarz
  • 1 Odpowiedź(i)

Argument o nierobach żerujących na pomocy państwa chyba nie przejdzie.

Wniosek może złożyć ojciec albo matka, i tak musi drugą osobę wliczyć do składu rodziny. Nie powinien wliczać do składu rodziny dziecka, z którym nie mieszka. Na to są jakieś przepisy o dzieleniu opieki nad dzieckiem.

Doradca Odpowiedział w 9 sierpnia 2017.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania