Zamkniecie dzialalnosci a odrzucenie wniosku

Dzień dobry
Przez ostatnie 10 lat maz prowadził działalność gospodarczą, był na VAT, księgowa prowadziła księgę przychodów i rozchodów. Zarobki w 2014 r były ok, niestety później wszystko się posypało, straciliśmy wspolkontrahentow, doszły długi. W marcu 2017 maz zamknął działalność gdyż przynosiła straty. Obecnie (od kwietnia)maz pracuje na umowę o pracę,zarabia 2400 zł , ja szukam pracy. Mamy dwoje dzieci w wieku wczesnoszkolnym.
Czemu nasz dochód z prowadzenia działalności nie został zaliczony do dochodu utraconego? Zlożyliśmy wszystkie niezbędne papiery w kwietniu, gdy maz mial juz umowe,decyzja jest odmowna gdyż przekraczamy prog dochodowy. Jak w takim razie liczyć dochód utracony w naszym przypadku? Myślałam że zamkniecie i wyrejestrowanie firmy wystarczy, nie wiem teraz czy składać wniosek w nowym okresie gdyż nie wiem jak to się liczy.
Z góry dziękuję za pomoc

Praktykant Dodał pytanie w 1 sierpnia 2017 w kategorii DOCHODY.
Dodaj komentarz
  • 2 Odpowiedź(i)

Dostałas decyzję odmowną? Papiery skladałas w kwietniu, wiec nie mialas jeszcze informacji o dochodzie meza z nowej pracy? Zamknięcie dz.g. to na pewno dochód utracony… nie ma innej opcji. Nowa umowa byla od kwietnia, wiec skladjac paiery w kwietniu nie moglas przedstawic dochodu za kwiecien, bo sie miesiac jeszcze nie skonczyl i nie byl owynagrodzenia… Moim zdaniem, gdyby wniosek zostal zlozony w maju i przedstawilalanbys dochod za kwiecien (jako dochod uzyskany) to bylby tylko ten dochod brany pod uwage. Moze jakies niedoparzenie osoby przyjmujacej wniosek. Przeczytaj decyzje, bo cos tu chyba nie tak…

Konsultant Odpowiedział w 2 sierpnia 2017.
    Dodaj komentarz

Tak jak powyżej. Mój macierzyński kończył się w styczniu, miałam dokumenty złożyć w lutym, bo w styczniu miał być jeszcze wliczony.

Doradca Odpowiedział w 9 sierpnia 2017.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania