Zmiana pracy
Pytanie 1. Do 31.08.2016 pracowałam w jednej firmie, a od 1.09.2016 zmieniłam pracę. Do 310.08.2016 miałam również prawo do renty socjalnej, której od tamtego dnia nie pobieram. jakie dochody wykazuje we wniosku na nowy okres 2017/2018? Czy dochody z poprzedniej pracy należy traktować jako utracone? Wykazywać również dochody z renty socjalnej jako utracone?
Pytanie2. Partner ma jednoosobowa działalność i rozlicza się ryczałtem. Jaka kwota będzie brana pod uwagę w myśl nowych przepisów? W prasie przeczytałam, że jakaś ustalona odgórnie rozporządzeniem ministerialnym kwota równa dla wszystkich ryczałtowców. Natomiast w internecie znalazłam informację, że będzie to kwota przychodów z zaświadczenia, które ma wystawić US. Jak to będzie z tymi ryczałtowcami, bo chciałabym sobie to wcześniej policzyć żeby wiedzieć czy jest sens w ogóle składać wniosek na pierwsze dziecko, bo jeśli będzie to faktyczny przychód z zaświadczenia z US, to spełnię ten warunek ponieważ jedno z naszych dzieci jest niepełnosprawne, jeśli jednak jest to jakaś z góry narzucona kwota, to nie wiem w jakiej wysokości będzie ustalona.
2. Gazety, zwłaszcza lewicowe, lubią dramatyzować. Nie sądzę, aby była to jakaś kwota z kosmosu, ale raczej rzeczywista. Ale nie interesowałam się tym.
3. Zakończona praca i renta będzie utracona – potrzebne świadectwo pracy i pit-11, a do renty chyba tylko własne oświadczenie. Urząd otrzyma informacje z zus.
Pit-11 za 2016 z aktualnej pracy.
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Do renty to będę miała dowód do załączenia w postaci decyzji zus o zawieszeniu renty, także nie muszą mi wierzyć na słowo (oświadczenie). Wszystko jasne, dziękuję raz jeszcze.