500+

Witam.

chciałabym zasięgnąć  porady. a mianowicie- od stycznia 2015 roku do 16 lipca 2016 była na działalności męża jako osoba współpracująca. w miedzy czasie urodziłam dziecko (19.07.2015) i byłam na macierzyńskim do 16 lipca 2016 . z tym właśnie dniem mąż mnie wypisał z działalności i do chwili obecnej jestem na wychowawczym z ZUSU. nie mam zadnych dochodów z tego tytułu. a pytanie moje jest następujące- czy zasiłek macierzyński jaki miałam wypłacany w 2016 roku powinien być liczony jako dochód stały czy dochód utracony pytam ponieważ staram się o 500+ na pierwsze dziecko.

bardzo proszę o odpowiedź

Praktykant Dodał pytanie w 3 sierpnia 2017 w kategorii DOCHODY.
Dodaj komentarz
  • 4 Odpowiedź(i)

Do 16 lipca 2016 byłas na macierzyńskim – obecnie nie, wiec macierzyński to dochód utracony, a wychowawczy otrzymujesz nadal, wiec tylko wychowawczy powinien byc brany pod uwagę.

Wychowawczy masz od 17.07.2016 do teraz  to Twój dochód aktualny 🙂

Konsultant Odpowiedział w 3 sierpnia 2017.
    Dodaj komentarz

Teraz czytam jeszcze raz, ze nie otrzymujesz żadnego świadczenia pienięznego 🙂 wiec odpowiadajac na Twoje pytanie, siwadczenia, których juz nie otrzymujesz to dochod utracony, musisz go wykazac, ale do wyliczen dochodu na osobe nie bedzie liczony.

Konsultant Odpowiedział w 3 sierpnia 2017.
    Dodaj komentarz

Nie pobieram żadnych świadczeń. I wg mnie i tego co czytałam dochód za macierzyński powinien być jako utracony a pani w gopsie twierdzi że nie że to dochód stały

Praktykant Odpowiedział w 3 sierpnia 2017.
    Dodaj komentarz

Pani z Gops to znajoma naczelnika, zatrudniona po znajomości i nie zna przepisów.

Aktualnie nie masz przychodów, bo jesteś na wychowawczym jako przedsiębiorca. Ale nadal jesteś przedsiębiorcą i jakoś to  się wlicza. Macierzyńskiego już nie dostajesz, wiec nie wlicza się go, jest utracony, ale nie wiem jak to się dokumentuje, może własnym oświadczeniem.  Gops dostanie wszystkie informacje z zus.

Dodam, ze aktualnie wypłacany jest stary rok świadczenia i kończy się w październiku. Trzeba na stary rok też wnioskować – dochody za 2014 plus aktualne dochody nowe i utracone.

Przycisnąć tą panią znajomą naczelnika z gops.bo nie siedzi i pieniędzy nie bierze tam za nic nie robienie. Ma służyć ludziom.

Doradca Odpowiedział w 9 sierpnia 2017.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania