dobrowolne alimenty
Dzień dobry, samotnie wychowuję syna, nie jestem w związku małżeńskim z ojcem dziecka, nie żyjemy razem. Ojciec płaci dobrowolne alimenty przelewem raz w miesiącu; alimenty nie są zasądzone. Mój dochód nie przekracza 800zł w przeliczeniu na osobę (ja i syn). W minionym roku przysługiwało nam świadczenie 500+. Czy po zmianach o alimentach również w kolejnym roku będzie przysługiwało świadczenie na synka? dziękuję
Jeśli alimenty nie są zasądzone , nie otrzyma Pani świadczenia ,MUSI być wyrok prawomocny, który należy przedłożyć w Mopsie / Gopsie
Skoro Państwo żyjecie w zgodzie proponuję zawarcie ugody w sprawie alimentów przed mediatorem w ośrodku mediacji i jej zatwierdzenie przez Sąd rodzinny – wszystko odbywa się bez wizyty w Sądzie i szybko. Po spisaniu ugody proponuję złożyć wniosek o 500+ i dołączyć ugodę zawartą przed mediatorem wraz z informacją, iż ugoda została skierowana do Sądu rodzinnego celem jej zatwierdzenia.
Urząd winien zawiesić wydanie decyzji do czasu zatwierdzenia ugody.
W Polskiej rzeczywistości mamy do czynienia z faktem, iż rodzicie którzy się dogadują i zgodnie działają dla dobra wspólnych dzieci są tak samo traktowani jak Ci którzy walczą ze sobą kosztem dzieci.
Nie poddawajmy się i walczmy z tą patologią urzędniczą.