500+ a rozstanie

Witam. Mam pytanie. Do niedawna żyłam w konkubinacie z partnerem z którym mam dwójkę dzieci (jest wpisany w aktach jako ojciec). Do tej pory pobieralismy 500+ na dwójkę gdyż dochody nie przekraczały. Jednak od kilku miesięcy nie jesteśmy już razem, ojciec loży na dzieci dobrowolnie, nie mieszkamy razem ale nie chce go podawać o alimenty. Czy jeżeli teraz pójdę złożyć wniosek o 500+ mogę nie wpisywać go jako członka rodziny?)(dodam że zamierzam składać tylko na drugie dziecko)

Praktykant Dodał pytanie w 18 sierpnia 2017 w kategorii RODZICE.
Dodaj komentarz
  • 4 Odpowiedź(i)

Skoro łoży dobrowolnie ,to po wyroku sądu też powinien , prawa się nie ominie ,a wymagają teraz wyroku sądu o alimentach ,nikt na słowo Pani nie uwierzy , matactwo nie jest wskazane

Specjalista Odpowiedział w 18 sierpnia 2017.
    Dodaj komentarz

Nawet jeżeli składam tylko na drugie dziecko? Przecież nie liczą się wtedy dochody…

Praktykant Odpowiedział w 18 sierpnia 2017.
    Dodaj komentarz

Niech Pani próbuje ,,na 2 dostanie Pani

Specjalista Odpowiedział w 18 sierpnia 2017.
    Dodaj komentarz

witam mam pytania dziś dowiedziałam sie że nie przysługuje mi świadczenie mi świadczenie na drugie dziecko !!

mam syna 9 letniego którego  ojciec nie żyje nie otrzymuje na niego nic żadnych alimentów renty itp .. i mam dziecko córkę która ma 1,5 roku składając dokumenty pani mi powiedziała iż jest dobrze wszystko z racji tego iż mam dość wysokie dochody składałam na drugie dziecko jak wiadomo ma to być bez brania dochodów mych ..ojciec córki nie mieszka z nami jestem panną nie jesteśmy związku nie przebywamy we wspólnym gospodarstwie domowym

dziś po wizycie w urzędzie dowiedziałam sie że by dostać świadczenie na drugie dziecko córkę muszę wystąpić o alimenty ,ale ja nie chcę np tego wiec pan powiedział zebedzie odmowa wiec chciałam by świadczenie było na syna w takim razie bo on jest sierotą pan powiedział ze nie wolno taki też będzie odmowa wypłaty świadczenia ..

dlaczego tak jest skoro na drugie dziecko miało być bez  przedstawiania dochodów dochodów ?  i jeśli ja nie chcę nic od ojca mej córki

a jeszcze zapytałam coby było jak by ojciec z nami mieszkał to powiedział ze na drugie dziecko jest kryterium dochodowe ? o co chodzi pomocy

Praktykant Odpowiedział w 26 października 2017.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania