Jedno nieslubne dziecko dochód
Mam jedno nieslubne dziecko, jestem uczennica bez dochodow oprocz 1000 zl miesiecznie ktore za miesiac sie konczy, z partnerem nie mieszkamy, sprawę o alimenty załatwiam. Dziecko jest uznane i posiada nazwisko ojca, jest przez ojca odwiedzane.
Czy w sytuacji która przedstawiłam będzie brany pod uwagę dochód ojca czy tylko matki?
Czy wystarczy mieć zasadzone alimenty czy ojciec również jakoś będzie musiał się zrzec z syna żebym mogła być uznana jako samotna matka żeby dochód ojca nie byl brany pod uwage?
Czy jeśli zostanie mi przyznane 500 to w momencie wspólnego zamieszkania zostanie mi odebrane?
Czy ma wpływ nazwisko ojca chociaż mieszkamy osobno i sama na codzień zajmuje się dzieckiem?
- Jeśli nie jesteście w zwiazku i będą zasądzone alimenty, nie będzie brany pod uwagę dochód ojca. Ojciec nie musi się zrzekać dziecka
- Jeśli wspólnie zamieszkanie, zmieni się skład rodziny i wniosek będzie rozpatrzony ponownie, już z uwzględnieniem dochodów ojca.
- Nazwisko nie ma żadnego znaczenia. Znaczenia ma to, czy jesteście razem czy nie