500+

poznalam meza w pazdzierniku.2015 r. w sierpniu.2016r oswiadczyl mi sie a w listopadzie.2016 juz wyszlam za maz. miedzy czasie pobieralam na I dziecko 500+. maz od marca,2016rdo pazdziernika.2016 pracowaw w wlasnej dzialalnosci . od listopada,2016domarca,2017 firma byla otwarta lecz nie dzialala w maru 2017r zostala zawieszona a w sierpniu2017zamknieta. w chwili obecnej maz pracuje od marce u osoby prywatnej . ale w obecnej chwili kaza mi zwrocic 500+ ponieważ stwierdzili ze nie powinnam go pobierac poniewaz bylam po slubie . od meza licza dochod z kwietnia 2016r. gdzie firma miala naj wiekszy dochod ponad 9 tys dochodu . czy jest jakas szansa ze wezna pod uwage dochod od listopada 2016 r lub od 25.listopada 2016r od dnia slubu ?? abym nie musiala tego zwracac ?? czy mam taka szanse?? ja pracowalam w tedy na pol etatu zarabiajac ok 760 zl plus alimenty na syna 400 zl. w chwili obecnej jestem po utracie zatrudnienia ale zus mi l4 wyplaca. (ciaza) powiem ze maz placi 750 zl miesiecznie alimentow na swoje dzieci a w chwili obecniej zarabia ok 1460zl . z gory dziekuje za jaka kolwiek odpowiedz co powinnam w tej sprawie zrobic . jakie ewentualnie dokumenty przedstawic

poznalam meza w pazdzierniku.2015 r. w sierpniu.2016r oswiadczyl mi sie a w listopadzie.2016 juz wyszlam za maz. miedzy czasie pobieralam na I dziecko 500+. maz od marca,2016rdo pazdziernika.2016 pracowaw w wlasnej dzialalnosci . od listopada,2016domarca,2017 firma byla otwarta lecz nie dzialala w maru 2017r zostala zawieszona a w sierpniu2017zamknieta. w chwili obecnej maz pracuje od marce u osoby prywatnej . ale w obecnej chwili kaza mi zwrocic 500+ ponieważ stwierdzili ze nie powinnam go pobierac poniewaz bylam po slubie . od meza licza dochod z kwietnia 2016r. gdzie firma miala naj wiekszy dochod ponad 9 tys dochodu . czy jest jakas szansa ze wezna pod uwage dochod od listopada 2016 r lub od 25.listopada 2016r od dnia slubu ?? abym nie musiala tego zwracac ?? czy mam taka szanse?? ja pracowalam w tedy na pol etatu zarabiajac ok 760 zl plus alimenty na syna 400 zl. w chwili obecnej jestem po utracie zatrudnienia ale zus mi l4 wyplaca. (ciaza) powiem ze maz placi 750 zl miesiecznie alimentow na swoje dzieci a w chwili obecniej zarabia ok 1460zl . z gory dziekuje za jaka kolwiek odpowiedz co powinnam w tej sprawie zrobic . jakie ewentualnie dokumenty przedstawic

Konsultant Dodał pytanie w 26 września 2017 w kategorii RODZICE.
Dodaj komentarz
  • 8 Odpowiedź(i)

Jeśli wniosek w 2016 składała Pani jako samotna matka i nie zgłosiła ze skład rodziny się zmienił to niestety mops ma teraz racje. W przypadku uzyskania dochodu liczy się miesiąc następujący po miesiącu w którym działalność została założona. Innego miesiąca wiec nie wezmą pod uwagę. Nie ma znaczenia ze nie byliscie wtedy małżeństwem. Pobraliscie sie w czasie trwania okresu rozrachunkowego. Każda zmianę dochodów należy zgłaszać a gdy wyszła Pani za maz dochody rodziny się zmieniły. Gdyby zgłosiła to Pani od razu, świadczenie zostało by wstrzymane ale przynajmniej nie trzeba by nic oddawać.

Profesor Odpowiedział w 26 września 2017.
    Dodaj komentarz

tak dochody sie zmienily ale i tak od czasu malzenstwa dochod nam nie przekroczyl 800 zl na osobe a nawet mielismy mniej niz  w chwili obecnej .  chociaz i tak teraz nam tez nie przekracza.  ja kilka krotnie dzwonilam do osrodka pomocy spolecznej  pytac jak to jest i za kazdym razem inna p[ani mowila inaczej a dzwonilam okolo 4 razy . i dowiedzialam sie ze   nalezy sie 500+ poniewaz   jest dla syna za rok w ktorym z mezem nie bylam  . w sumie dziwne bo czemu np nie moga wziasc dochodu od meza od listopada czy od daty slubu .. no troche nie fer to jest dla mojego syna …. rozumiem gdyby nam faktycznie ten dochod przekroczyl te 800 zl i kaza zwracac ale w obecnej sytuacji… gdzie moge pisac jakies odwolanie  dodam ze jestem z slaska a dokladnie zory . czy jest jakas szana ze zmienia decyzje ??

Konsultant Odpowiedział w 26 września 2017.
    Dodaj komentarz

Osobiście watpie zeby odwolanie cos dalo ale próbować Pani może. Otrzymuje Pani sprzeczne informacje bo może przez telefon bo moze ktos nie dokładnie zrozumiał sytuacje.

Fakty są takie: zlozylaPani wniosek oswiadczenie jako samotna matka i przysługiwało ono samotnej matce. Wyszła Pani za maz i tego nie zgłosiła. A zmienił się zarówno skład rodziny i również jej dochody. Mimo ze na chwile obecna nie przekraczacie dochodu  to w przypadku uzyskania dochodu liczy się tylko drugi miesiąc. Nawet jeśli potem dochody spadaja. Zmniejszenie dochodów ma wpływ na kolejny okres rozrachunkowy. Nie jest to sprawiedliwe ale tak skonstruowana jest ustawa.

Profesor Odpowiedział w 26 września 2017.
    Dodaj komentarz

z tym  ze okres w tedy rozliczeniowy byl na rok 2014/2015 na 500+ a teraz dopiero jest brany rok 2016;/

Konsultant Odpowiedział w 27 września 2017.
    Dodaj komentarz

Okres rozrachunkowy był (a właściwie jest bo trwa do końca miesiąca) od kwietnia 2016 do września 2017 a dochód jaki w tym czasie obowiązywał był za 2015 ale z uwzględnieniem utraty/uzyskania dochodu w całym okresie rozrachunkowym.  De facto aż do teraz. Przy uzyskaniu dochodu bierze się miesiąc następujący po miesiącu w którym doszło do uzyskania.  A w waszym przypadku uzyskanie dochodu nastąpiło poprzez założenia działalności w marcu, czyli potrzebny dochód za kwiecień. I już od kwietnia świadczenie nie powinno być pobierane. Zamknięcie działalności jest utratą dochodu ale dopiero od sierpnia. czyli ponownie o świadczenie mogła się Pani starać tak na prawdę dopiero teraz.

Profesor Odpowiedział w 27 września 2017.
    Dodaj komentarz

a czy mam jakies szanse na wygranie sprawy skoro na dobra sprawe od listopada .      od slubu. dochod i tak nam nie przekroczyl kryterium ?? bo tamte pieniadze jak by nie bylo byly meza i ja z nich nie kozystalam  bo nie bylam po slubie z nim ..

Dodaj komentarz

jezeli mam jakies szanse to w jakis sposob napisac   odwolanie ?

Dodaj komentarz

Ale mąż korzystał ze świadczenia, które było przeznaczone dla samotnej matki …. Powtarzam w przypadku uzyskania dochodu ważny jest tylko 2 miesiac. Nie ważne że potem dochody były niższe. Będzie to ważne dopiero w nowym okresie rozrachunkowym (te wnioski, które się składa teraz).

Nie powiem Pani jakie są szanse bo wg przepisów mops zareagował prawidłowo. Odwoływać można się zawsze ale czy to coś da nikt Pani nie zagwarantuje.  A napisać w odwołaniu trzeba dokładnie to co tutaj. I na pewno wytłumaczyć w jakiś sposób dlaczego nie został zgłoszony fakt zawarcia małżeństwa, zmiany składu rodziny i dochodów.

Profesor Odpowiedział w 27 września 2017.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania