Samotna matka a 500 plus na drugie dziecko
Witam,
Bardzo proszę o wyjaśnienie. Rzekomo 500 plus przyznawane jest na drugie dziecko bez żadnych kryteriów dochodowych. To dlaczego jako samotna matka jestem zobowiązana przedstawić tytuł wykonawczy wyroku sądowego ws alimentów? Taki dokument przedstawia się wyłącznie do komornika! Dlaczego ci rodzice, którzy są w związkach małżeńskich wystarczy, że przedstawią, że mają dwoje dzieci i to wystarczy. A samotne matki mają dostarczać do Gminy dokumenty wymagane jedynie do spraw komorniczych? W czym jesteśmy gorsze???? Ja nie ubiegam się o dodatek na pierwsze dziecko tylko na drugie! Bardzo proszę o rzetelną odpowiedź.
Witam,
Podłączam się pod prośbę o wyjaśnienia.
Mam podobną sytuację. Mam dwójkę dzieci, ubiegałam się o przyznanie 500+ na drugie dziecko, ale MOPS wymaga ode mnie wyroku sądowego o przyznanie alimentów. Co prawda nie mieszkamy z ojcem dzieci, ale jakoś się dogadujemy i to jest według naszego Rządu złe… lepiej skreślić taką samotną matkę z listy uprawnionych do otrzymywania 500+ ale osoby żyjące w małżeństwie zarabiające krocie otrzymają je , paranoja!
Panie z MOPSu poinformowały mnie, że zawsze mogę napisać oświadczenie o błędnie złożonym wniosku i w nowym dopisać ojca do gospodarstwa domowego. Tylko pytanie, czy takich kłamstw oczekuje od nas Państwo? kombinuje, aby po ograniczać świadczeń tylko szkoda, że jak zwykle ucierpi ten ‘ Kowalski’…
Mam identyczną sytuację. Poszłam sobie pod koniec sierpnia do urzędu “na luzie ” wiedząc że skoro składam wniosek tylko na drugie dziecko żadnych formalności nie potrzebuje. Jakie było moje zdziwienie kiedy okazało się że mimo to muszę mieć alimenty…przepisy się zmieniły i nic z tym zrobić nie można. Poszłam szybko do notariusza, spisalam ugodę alimentacyjna i czekam aż się uprawomocni. Im szybciej Panie to załatwia tym lepiej.