Odmowa przyznania świadczenie na pierwsze dziecko
Witam, proszę o pomoc. Otrzymałam odmowę na pierwsze dziecko. W 2016r. mąż pracował na umowę o pracę z dobrymi zarobkami. W związku z przeprowadzką zrezygnował z pracy z końcem października., czyli nastąpiła utrata dochodu. Następnie uzyskanie dochodu ponieważ mąż w listopadzie i grudniu pracował na umowę zlecenie z niższą kwotą, u innego pracodawcy w innym mieście. Ja zaś do sierpnia miałam wynagrodzenie z tytułu umowy o pracę a od września byłam na L4 z powodu ciąży. W styczniu nie było umowy zlecenie zaś od lutego do końca 2017 umowa zlecenie już jest. W marcu tego roku urodziło nam się 3 dziecko. Mamy niższe dochody związane z moim macierzyńskim 80% oraz umową zlecenie męża, w sumie 3300zł. Od kwietnia tego roku pobieraliśmy n wszystkie nasze dzieci czyli na 3 -500+. Dziś jednak dostaliśmy odmowę, ktoś podpowie dlaczego? Nasz obecny dochód w tym roku jest poniżej 800zł. Co możemy zrobić? Proszę o pomoc
Przejście na zasiłek macierzyński nie jest utratą dochodu i nadal brane są pod uwagi zarobki z przed urlopu. Trudno coś więcej powiedzieć bo nie napisała Pani ile mąż zarabia na zleceniu i jaka była Pani pensja.
Mąż miał 7000 brutto do pazdziernika 2016r, po czym nastąpiła utrata dochodu. Następnie od listopada miał umowę zlecenie 2700 brutto. Ja na umowie mam 3000 brutto.
Nasze dochody w chwili obecnej to: mąż 1750 netto, ja 1700 netto. W zwiazku z przeprowadzką mamy niższe dochody i niestety poniżej progu. Mieliśmy od kwietnia tego roku 500+ na pierwsze dziecko, czemu w tym wniosku jest odmowa?
Radze wczytac sie w decyzje. Tam jest napisane jak przeliczony dochod i stawka miesieczna. Jezeli nastapila zmiana z umowy o prace na zlecenie a pracodawca sie nie zmienil to nie ma utraty. Macierzynski nie podlega utracie
Przeprowadziliśmy się do innego miasta, pracodawca męża jest inny. Ja pobieram niższą kwotę na macierzyńskim niż pensję przed zajściem w ciąże
Jeśli nadal jest Pani w stosunku pracy, to nie ma znaczenia że pobiera Pani teraz niższą kwotę ze względu na urlop macierzyński. Nie jest brany pod uwagę Pani aktualny dochód, tylko ten z 2016 kiedy jeszcze Pani pracowała. Nie wiemy tez ile maż zarobił w drugim miesiącu nowej pracy a tylko ten drugi miesiąc jest uwzględniany przy uzyskaniu dochodu (a podjęcie nowej pracy jest uzyskaniem dochodu właśnie).
ale w takim razie mając takie same warunki od kwietnia dostawaliśmy na pierwsze dziecko? A teraz nie możemy. Dlaczego? Co możemy zrobić. Obecnie mamy 3300zł m-cznie.