odmowa na trzecie dziecko
witam mam pytanko w tamtym roku złożyłam wniosek na 500+ na trójkę dzieci otrzymałam zasiłek zaś w tym roku złożyłam tak samo ja w tamtym na trójkę dzici i na trzecie najmłodsze dziecko odmówiono mi zasiłku 500+ i właściwie niewiem do końca dlaczego. Przy składaniu pani powiedziała mi że nie należy sie dlatego że nie mam przysądzonych na trzeciego synka alimentów przez sąd ale ojciec dziecka płaci mi alimenty dobrowolnie wiec nie było takiej potrzeby abym sładała do sądu papierów o alimenty skoro ojciec dziecka dawał mi je do ręki! na dwojke miałam przez sad ponieważ ojciec dzieci przebywał w zakładzie karnym i wtedy złożyłam na dwojke do sądu ale jak wyszedł zaczą płacić mi do reki pieniążki wiec zawiesiłam te alimenty ktore miałam przyznawane przez fundusz alimentacyjny. no i własciwie teraz niewiem mam na dwojke dzieci te ktore mialy alimenty przez fundusz alimentacyjny 500+ a na najmniejszego ktory nie miał przysądzonych to nie należy mi sie 500+ czy tak jest czy w tamtym roku było jakos inaczej ?
Tak, w tym roku jest inaczej. Alimenty muszą być zasądzone przez sąd, ewentualnie musi być podpisana notarialnie ugoda alimentacyjna.