pogubienie w obliczaniu kwoty dochodu
Witam, mam pytanie odnośnie obliczenia dochodu na osobę w mojej rodzinie. Mam 1 dziecko.
Biorąc pod uwagę rok 2014 – mąż pracował , ja pracy nie miałam (więc dochodu nie miałam żadnego). Tego rok w czerwcu urodziłam córkę więc do dochodu doliczałam ulgę na dziecko jak i również kwotę z “inne źródła” (z pit-8c który mąż dostał z pracy (bo zamawiał produkty) razem z pit-11). Rozliczałam się razem z mężem. Po danych z jakich się rozliczałam kwota dochodu na osobę nie przekracza 800 zł netto.
w roku 2015 – tak samo mąż pracował w tej samej pracy, ja nie pracowałam. więc dochód obliczałam z tego co wykazane było na pit 11 z męża pracy doliczając ulgę na dziecko i inne źródła (jak powyżej). W danym rok również w kwietniu zmieniliśmy miejsce zamieszkania i zameldowania. Po obliczaniu dochodu na osobę również nie przekroczył 800 zł netto.
w roku 2016 – mąż nadal pracuje w tej samej pracy , ja za to pracowałam na umowę zlecenie w miesiącu styczeń jak i w lutym z oddzielną umową na jeden miesiąc i na drugi ze stawką godzinową (w danych miesiącach nie wszystkie dni pracowałam więc liczyło się ile przepracuje godzinowo danego dnia w mc). Z początkiem miesiąca marzec nie pracuje. Jestem wraz z córką na utrzymaniu męża.
czy w takiej sytuacji doliczam do dochodu z 2014 roku te dwa miesiące z 2016 roku jako dochód czy porostu biorę pod uwagę tylko rok bazowy czyli 2014 i należą mi się te 500 zł??? Błagam o jakąś pomoc bo już się pogubiłam w tym wszystkim.
Przy obliczaniu dochodu zostanie wzięty pod uwagę dochód z 2014 roku (czyli dochód pani męża), niezależnie od tego czy się od tego czasu zwiększył/zmniejszył, ponieważ mąż nie zmieniał pracy. Pani dochód nie będzie wzięty pod uwag, ponieważ najpierw go pani uzyskała, a następnie utraciła i w chwili obecnej pani nie pracuje. Jeżeli ze wstępnych obliczeń dochód nie przekroczył 800 zł, to prawdopodobnie będziecie się państwo kwalifikować do uzyskania świadczenia. Przy składaniu wniosku prawdopodobnie będzie potrzebne oświadczenie dotyczące pani sytuacji zawodowej.