Prawo do 500 plus
Mam 3 dzieci jestem po rozwodzie wraz z byłym mężem mamy opiekę na przemienia nad dziećmi z tym że w ogólnym rozliczeniu on ma niecale 2/3 czasu opieki a ja ponad 1/3. W roku 2016 złożyłam wniosek o 500 plus na dzieci ktory został odrzucony. Były mąż złożył wniosek i dostał 500 plus na 2 i 3 dziecko. Dzieci zameldowanie są u byłego męża i właśnie to wg. radcy prawnego MOPS było przyczyną odmowy przyznania mi 500 plus. W międzyczasie od marca 2016 toczyła się sprawa odnośnie ustalenia nowych zasad opieki nad moimi dziećmi. W październiku 2016 wnioskiem o zabezpieczenie powództwa opieka nad najstarsza córka pierwszą z trójki moich dzieci została mi powierzona na czas trwania postępowania. W związku z tym mam pytanie po pierwsze czy z uwagi na to że prawnym wnioskiem została mi przyznana na czas prowadzenia sprawy( która zakończyła się w czerwcu 2017 decyzja że najstarsza córka pozostaje na stałe pod moją opieką) mojemu byłemu mężowi od października 2016 należał się zasiłek na drugie i trzecie dziecko z urzedu bez kryterium dochodowego. Pytanie drugie czy teraz mój były mąż składając wniosek mając pod prawna opieka dwójkę młodszych dzieci powinien otrzymać 500 plus na 2 i 3 dziecko z urzędu bez kryterium dochodowego czy jedynie po okazaniu dokumentów potwierdzających dochód i zostanie to potraktowane jako stypendium na 1 i 2 dziecko.