500+ ,ryczałt,praca na umowe,zwrot pieniedzy

Witam.W ubiegłym okresie pobieralam 500+.Prowadziłam działalność na ryczałcie z której nie mialam miesiecznie dużych zyskow ,bylo podpisane oświadczenie o dochodach miesiecznych netto.Przy sprzedaży w necie i niskiej marzy(konkurencja) mialam mniej jak niższa krajowa.Wty roku składałam wniosek na poczatku sierpnia,w ubieglym tygodniu otrzymałam pismo o tym ze przekracza moj dochod o…47zl i nie dostane.Choć to mnie zastanawia.Za 2015 rok mialam 90000zl przychodu na ryczłcie z czego opłacic wszystko ,aukcje internetowe itp zusy zostalo mi naprawde nie wiele….Od sierpnia 2016 r zatrudniam sie na caly etat na najniżeszj krajowej jednak nadala mialam dzialalnosc otwarta plusem zmniejszyl mi sie zus….W dzialnosci mialam malo czasu bo praca dom dzialanosci i nie powiadaomilam mopsu o podjeciu pracy ale to z mojej winy .Po prostu pod natlokiem pracy po prostu ..zapomnialam.Powiadomilam dopiero przy skladaniu wniosku w sierpniu tego roku.Pomijajac fakt ze musze zwrocic cale swiadczenie za to ze nie powiadomilam ich o zmianach..Ale chodzi mi o jedna rzecz..Jak wylicza sie dochod?! Majac z dzialalnosci 90000zl otrzymalam 500+.Teraz za 2016 rok mialam z dzialalnosci 44000zl ,z pracy 8700zl +1200zl alimentow+ulga prorodzinna i mi dochod przekracza a zsumujac to wszystko wychodzi o wiele mniejsz suma.Czy mozna liczyc sie z bledemurzedniczym?! Gdybym miala oddac pieniadze(czekam na list)a to dla mnie bardzo duzo)dzialanosc mam zawieszona od lipca tego roku a z pracy mam ok 1500zl na reke miesiecznie.Prosze o pomoc w tej sprawie

Konsultant Dodał pytanie w 4 listopada 2017 w kategorii DOCHODY.
Dodaj komentarz
  • 4 Odpowiedź(i)

Podstawowe pytanie ile osób wchodzi w skład rodziny, to raz. Dwa zawieszenie działalności gospodarczej nie jest utratą dochodu i nadal są liczone dochody za 2016.  Dopiero jeśli by Pani ją zamknęła to nie byłyby doliczane. Trzecia sprawa to jeśli nie zgłosiła Pani podjęcia pracy, a po dodaniu pensji kryterium zostało przekroczone, trzeba będzie oddać pieniądze.

Profesor Odpowiedział w 6 listopada 2017.
    Dodaj komentarz

osób dwie w rodzinie.Ale dzialnosc na ryczałcie liczona jest z tabeli wiec nawet doliczajac ja do pracy wychodzi mi na osobe prawie 600zl .Wiec czegos nie rozumiem.Na moje liczac dochod nie przekraczam dochodu na osobe.Szukam osoby ktorej przesle wszystkie dochody i mo go wyliczy bo cos sie nie zgadza

Konsultant Odpowiedział w 6 listopada 2017.
    Dodaj komentarz

prosze dochodu z pracy nie liczyc dzielac go przez 12 mcy tylko przez okres jaki był uzyskiwany. czyli w duzym zaokragleniu- 1500 zł co miesiac plus ulga prorodzinna-112 zł = 1612/2=806 zł na osobe. A nie uwzgledniłam tu jeszcze dochodu z działalnosci za rok 2016

Ekspert Odpowiedział w 7 listopada 2017.
    Dodaj komentarz

Czyli jak zamknę dzialalnosc np jutro to to nic nie zmieni?!

Konsultant Odpowiedział w 7 listopada 2017.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania