Nie złożony wniosek -błąd życiowy!!!

Od września 2015 byłam na chorobowym.W kwietniu  2016 urodziłam drugie dziecko.Złożyliśmy dokumenty tylko na drugie dziecko.Byłam zatrudniona na najniższej krajowej a po urodzeniu otrzymywałam zasiłek macierzyński.Dodatkowo mamy gospodarstwo rolne.A dochód mojego męża w 2014 roku wynosił 28.740zł.

Niestety nawet nie złożyliśmy wniosku na pierwsze dziecko,bo nawet nie sądziłam,że mój dochód może być utracony i jeszcze to gospodarstwo….Czy ktoś był w podobnej sytuacjii???Czy na pewno mój dochód byłby utracony a ja dosłałabym 500 plus na dwoje dzieci???Czy po roku można zrobić jakieś odwołanie?

Praktykant Dodał pytanie w 4 listopada 2017 w kategorii DOCHODY.
Dodaj komentarz
  • 3 Odpowiedź(i)

Dodam jeszcze,że teraz dostaliśmy 500 + na dwoje dzieci.Ale chciałabym wiedzieć czy zawsze ten macierzyński nie jest liczony do dochodu?Proszę o odpowiedź .Wiem za błędy trzeba płacić!

Praktykant Odpowiedział w 4 listopada 2017.
    Dodaj komentarz

Po porodzie umowa o pracę została rozwiązana czy stosunek pracy nadal trwał(podczas macierzyńskiego)? Jeśli stosunek pracy trwał to przejście na zasiłek macierzyński nie jest utratą dochodu. Ale jeśli umowa o pracę była np tylko do dnia porodu, to dochody z etatu są dochodem utraconym (nie są brane pod uwagę) a zasiłek macierzyński jest dochodem uzyskanym i to on jest wtedy uwzględniany.

Nie ma czegoś takiego jak odwołanie od niezłożonego wniosku na jedno z dzieci.  Jeśli świadczenie się Pani należało to nie ma żadnego sposobu aby je teraz odzyskać.

Profesor Odpowiedział w 6 listopada 2017.
    Dodaj komentarz

Bardzo dziękuję Pani Katarzyno za odpowiedź.Uspokoiła mnie Pani,już nie mam takich  wyrzutów sumienia.

Otóż umowę o prace mam na czas nieokreślony.Wychodzi na to,że jednak ten macierzyński byłby wliczany do naszego dochodu a wtedy i tak bym nie otrzymała 500+ na pierwsze dziecko.

Praktykant Odpowiedział w 7 listopada 2017.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania