Dochód męża
Witam. Planuję starać się o 500 zł na pierwsze dziecko, ale mam pytanie dotyczące jak będzie liczony dochód męża. Mąż w 2014 roku był zarejestrowany jako bezrobotny. W październiku 2015 założył działalność, czyli tylko 3 miesiące zarabiał w 2015 roku. Jak będzie liczony dochód męża?
A druga sprawa to świadczenia rodzinne I alimentacyjne otrzymuję dopiero od 2015 roku. Czy one też będą brane pod uwagę przy obliczaniu dochodu?
Nie do końca rozumiem sytuację. Pani mąż jest ojcem dziecka? Jesteście państwo po rozwodzie skoro pani otrzymuje świadczenie alimentacyjne?
Na pierwsze dziecko ( w wieku 11) otrzymuję alimenty z funduszu a z jego ojcem jestem po rozwodzie. Drugie dziecko mam z obecnym mężem, urodzone 11.2014 a ślub 07.2015.
Dochód z działalności męża będzie uzyskany. To, że w 2014 roku nie pracował na ten moment nie będzie miało znaczenia, ponieważ liczy się sytuacja aktualna. Do wniosku będzie potrzebne zaświadczenie o założeniu działalności oraz dochód za drugi przepracowany miesiąc.
Świadczeń rodzinnych nie wlicza się do dochodu, z wyjątkiem świadczenia rodzicielskiego (1000 zł/mies.). Natomiast alimenty nie są dochodem uzyskanym, także na ten moment nie będą wzięte pod uwagę. Będą się liczyły dopiero jak rokiem bazowym będzie rok 2016 (ponieważ ze względu na moment wejścia ustawy w życie, rok 2015 będzie całkowicie pominięty).