Brak 500+ dla 3 dzieci
Witam. Żyjemy w konkubinacie od lat, mamy 2 dzieci, każdy biologicznie jedno swoje, oboje dzieci mieszka z nami, miejsce pobytu jest ustalone przy nas sądownie, przyznane są alimenty. W styczniu 2017 złożyliśmy wniosek o 500+ i odpowiedź była pozytywna. Dostawaliśmy 500+ na drugie dziecko, bez kryterium dochodowego. Po ponownym złożeniu wniosku we wrześniu, do tej pory czekamy na decyzję. Kilka razy już byliśmy proszeniu o donoszenie różnych kolejnych dokumentów, co zajmuje mnóstwo czasu. Dzisiaj od pewnej urzędniczki na korytarzu w MOPSie dowiedzieliśmy się, że dzieci są traktowane osobno, a my nie jesteśmy “faktycznymi opiekunami dziecka” Mimo iż mieszkamy razem od lat i stanowimy rodzinę, dla tej kobiety 1+1= 1 i 1 a nie 2. O zgrozo, jestem w ciąży, zdecydowaliśmy się na 3 dziecko, między innymi z uwagi na wsparcie finansowe Państwa. Jeśli dobrze zrozumiałam, nie otrzymamy 1000zł na 3 dzieci, ani nawet 500zł, bo dla MOPSu nasza 3 dzieci, to 3 osobnych dzieci! Wspólne biologiczne dziecko będziemy mieli 1, więc się pieniądze nie należą, i każdy z nas ma swoje biologiczne jedno, ale MOPS tych dzieci nie sumuje. Mimo iż de facto w domu za chwilę będzie 3 dzieci, dla MOPSu to są pojedyncze dzieci! Jestem załamana, biorąc pod uwagę fakt, że w czerwcu zmieniliśmy mieszkanie na większe i mamy zaciągnięty kredyt! Ba, nawet bank pytał o to czy jesteśmy beneficjentami programu 500+. Okazuje się, że nasze losy zalezą od widzimisię urzędników! W styczniu byliśmy rodziną i otrzymywaliśmy 500+ przez 8 mcy, teraz nagle rodziną nie jesteśmy, a nasze dzieci, nie są nasze! Nie widzę by zmienił się jakikolwiek zapis w ustawie na ten temat.
Jak mamy rozumieć “drugie dziecko” w tej sytuacji? Dlaczego nasze dzieci są traktowane jako pojedyncze jednostki? Nigdzie w ustawie nie ma nic o konieczności, wymogu, że dzieci muszą być biologicznie spokrewnione lub że beneficjentami mogą być tylko małżeństwa posiadające 2 swoich biologicznych dzieci.
Proszę pilnie o odpowiedź.