Komu 5000+ po roztaniu małżonków
Witam. rozstałam się z mężem w listopadzie br., wyprowadziłam się z 3 dzieci ale wniosek w sierpniu złożył mój mąż. do tej pory to on odbiera 1000+ (na dwójkę dzieci) i przelewa mi 500 zł – połowę. mam pytanie czy to zgodne z ustawą , czy pieniądze nie powinny być pobierane przez tego rodzica, z którym rzeczywiście mieszkają dzieci?
Byłam w gminie ale panie z ośrodka średnio wiedzą co mają robić ?
W myśl ustawy środki należą się rodzicowi z którym w rzeczywistości zamieszkują małoletnie dzieci z wyłączeniem sytuacji w których Sąd rodzinny w wyroku rozwodowym ustalił miejsce zamieszkania przy jednym z rodziców przy jednoczesnym ograniczeniu praw rodzicielskich drugiemu rodzicowi który wnioskuje o 500+, lub w sytuacji gdy w wyroku rozwodowym powierzono władze rodzicielską obu rodzicom i wskazano, iż dzieci zamieszkują z określonym rodzicem, w rzeczywistości zamieszkują z drugim, ale ten nie posiada pisemnego porozumienia rodziców o zmianie miejsca ich zamieszkania spisanego z drugim rodzicem (np. spisanego przed mediatorem w ośrodku mediacji i zatwierdzonym przez Sąd rodzinny).
Jeżeli dzieci z Pani mężem nie zamieszkują to pobiera on świadczenie mu nienależne i w sytuacji ujawnienia tego faktu będzie zobowiązany do jego zwrotu z odsetkami.
Polecam rozważenie rozmowy z byłym mężem i samodzielnego złożenia wniosek o 500+ na okres zasiłkowy 01 październik 2017 do 30.09.2018r. Proszę delikatnie podejść do sprawy gdyż w przypadku wykazania w urzędzie, iż Pani mąż pobiera nienależnie świadczenie, będzie zobowiązany do jego zwrotu wraz z odsetkami -warto przemyśleć sprawę i jeżeli to możliwe pokierować sprawami tak aby uzyskane dotychczas środki z 500+ trafiły w całości do adresatów (dzieci), a Pani wniosek nie powodował automatycznego zwrotu środków przez Pani męża -wstecz nikt Pani pieniędzy nie wypłaci.
Po złożeniu wniosku, o ile nie posiadacie Państwo wyroku sądu ustalającego miejsce zamieszkania małoletnich dzieci oraz prawa rodziców (chodzi mi tu głównie o np. opiekę naprzemienną) organ rozpatrując sprawę zobowiązany będzie do przeprowadzenia rodzinnego wywiadu środowiskowego i ustalenia faktycznego stanu zamieszkania. Do wywiadu warto się przygotować i udzielać odpowiedzi z rozsądkiem, mając na uwadze, iż ustalenia wywiadu będą lub nie miały wpływ na wypłacane świadczenie Pani mężowi.
Podaje Pani mało informacji aby Pani dokładniej odpowiedzieć. np. w przypadku gdy Państwo sprawujecie opiekę naprzemienną świadczenie należy się obu rodzicom częściowo, jeżeli posiada Pani wyrok rozwodowy w który zapisano iż dzieci zamieszkują z Panią, a byłemu mężowi ograniczono prawa rodzicielskie to 500+ należy się wyłącznie Pani.
Wnioskodawca zgodnie z ustawą zobowiązany jest do niezwłocznego poinformowania urzędu o zmianie sytuacji, więc skoro Pani mąż złożył wniosek gdy państwo razem z dziećmi zamieszkiwaliście winien po rozstaniu powiadomić urząd o zmianie sytuacji rodzinnej.
Proszę się zastanowić nad dalszymi posunięciami gdyż wiele ludzi po czasowym rozstaniu wraca do siebie, a decyzje podjęte w emocjach niekiedy wywołują reperkusje na lata.
Życzę powodzenia i dobrych wyborów
…proszę się zapoznać z uzasadnieniem wyroku II SA/Rz 532/17
http://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/55C80AA3A3