500+ na drugie dziecko

Odpowiedziano

Drugiego maluszka urodziłam w czerwcu 2017 do września 2017 dostałam 500+ ale już w kolejnym okresie świadczenie nie zostało mi przyznane. Sytuacja wygląda tak iż jestem po rozwodzie. I na moje drugie dziecko nie są ustalone alimenty, sprawa o zaprzeczenie ojcostwa jest w toku i od października mam na utrzymaniu dwoje dzieci i mieszkanie. Mój dochód to 1600 zł miesięcznie i na pierwszego malucha dostaje świadczenie a na kolejne już nie. Czy jeżeli jest taka możliwość to odzyskam pieniążki od października? Nie ukrywam ze bardzo by się przydało je odzyskać. Czy moge uzyskać odpowiedź na mój problem? Czy muszę czekać aż do rozprawy o zaprzeczenie ojcostwa i alimemty żeby złożyć wniosek o 500+?

Praktykant Dodał pytanie w 5 stycznia 2018 w kategorii ZASADY.
Dodaj komentarz
  • 1 Odpowiedź(i)
    Najlepsza odpowiedź

witam

raczej szansy na spłatę zaległych miesięcy nie ma.  W momencie złożenia przez Panią wniosku jest 3 m-ce na dostarczenie wyroku. Wtedy nastąpi spłata o dnia złożenia. Jeśli ma Pani wyznaczoną już datę rozprawy, warto złożyć wniosek mniej więcej na te 3 miesiące przed.  Wtedy zmieści się Pani w czasie, pod warunkiem, że wyrok zapadnie na 1 rozprawie.

Doradca Odpowiedział w 7 stycznia 2018.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania