Wzrost wysokości dochodu i następnie jego spadek

Mam przyznane świadczenie 500+ na pierwsze dziecko do września 2018 roku. Do 27 listopada 2017 przebywałam na urlopie wychowawczym, a od 28 listopada 2017 wróciłam do pracy. Natomiast mój mąż od 2 listopada 2017 roku jest osobą bezrobotną z prawem do zasiłku 100% na rok (wcześniej zatrudniony był na umowę o pracę, na pełny etat, otrzymywał wynagrodzenie w wysokości najniższej krajowej). Wiem, że muszę przedstawić w GOPS’ie zaświadczenie o dochodach moje i męża za grudzień 2017.  Nasze dochody za grudzień 2017 w przeliczeniu na osobę przekroczą 800zł. Również w styczniu przekroczymy próg 800zł, jednak w lutym 2018 mąż zacznie otrzymywać niższy zasiłek dla bezrobotnych (jest to z góry ustanowione, że zasiłek za 3 pierwsze miesiące jest wyższy, natomiast koleje miesiące są już niższe), moje dochody nie ulegną zmianie (jestm zatrudniona na pełny etat, na czas nieokreślony, wynagrodzenie mam stałe). Moje pytanie: czy w związku z powyższym mogę od lutego starać się ponownie o świadczenie 500+ na pierwsze dziecko?

Praktykant Dodał pytanie w 10 stycznia 2018 w kategorii DOCHODY.
Dodaj komentarz
  • 0 Odpowiedź(i)
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania