Jak i w jakiej formie zdobyć “zaświadczenie” o dochodach z US?

W nawiązaniu do mojego wcześniejszego pytania:

1. Jestem wdowcem. Moja Żona zmarła w końcu lutego 2015 r.  Jak mam liczyć średnią moich dochodów za ubiegły rok, skoro przez 2 miesiące moja rodzina składała się z 5 osób, a przez pozostałe 10 miesięcy (po śmierci mojej Żony) już tylko z 4? Czy mam najpierw dochody ze stycznia i lutego podzielić na 5 osób, a następnie dochody z okresu marzec – grudzień na 4 osoby?

2. Co z “zaświadczeniem z Urzędu Skarbowego” na temat wysokości dochodów? Pytałem o to w moim US, ale tam nikt na razie nie wie, jak to miałoby wyglądać. Czy Urzędy Skarbowe dostaną jakieś gotowe druki do wypełniania?

Formularz, który należy wypełnić, nic nie mówi o jakichkolwiek zaświadczeniach, jest tam tylko punkt (cytuję):

Osoba ubiegająca się o świadczenie wychowawcze na pierwsze dziecko dołącza do wniosku odpowiednie załączniki (oświadczenia) dotyczące osiągniętych dochodów wypełnione przez członków rodziny.

“Oświadczenia” – czyli składam oświadczenie, że moje dochody w 2015 r. wyniosły tyle a tyle? Plus ewentualnie kopię rocznego zeznania podatkowego?…

Będę wdzięczny za wyjaśnienie tych wątpliwości.

Konsultant Dodał pytanie w 16 marca 2016 w kategorii DOCHODY.
Dodaj komentarz
  • 2 Odpowiedź(i)

MOPS sam wystąpi do US o Pana dochody, w oświadczeniu dołączonym do wniosku trzeba wpisać tylko dochody nieopodatkowane, jęzeli jakieś były

Konsultant Odpowiedział w 16 marca 2016.
    Dodaj komentarz

Czyli rozumiem, że po prostu wypełniam  formularz, zaznaczam w nim okienko “Wnoszę o ustalenie prawa do świadczenia wychowawczego na pierwsze dziecko….” – a resztą zajmuje się już urząd? I jeśli okaże się, że spełniam kryterium dochodowe, to dostaję pieniądze na 1. dziecko, a jeśli nie spełniam – to nie?

Konsultant Odpowiedział w 16 marca 2016.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania