dochód 2016r

Witam. Złożyłam wniosek o świadczenie 500+. Pani która przyjmowała wniosek powiedziała,ze raczej nie będę się zaliczać do grona osób które świadczenie pobierają ponieważ mój dochód w 2016 roku był za wysoki. Napisze o mojej obecnej sytuacji. W lutym urodziłam córkę i automatycznie przeszłam na macierzyński. Na umowie o prace mam 2800 brutto co daje nam 1950zl na rękę obecnie na macierzyńskim będzie to 1500zl. Narzeczony ma umowę o prace na najniższa krajowa natomiast od grudnia dostał aneks do umowy i zmienił stanowisko gdzie otrzymuje 440zl na rękę. Pani w urzędzie powiedziała ,ze interesują ich tylko umowy nie żadne aneksy. Dodatkowo powiedziała, ze będzie brany dochód tylko za 2016rok i nie interesuje ich moja obecna sytuacja, bo narzeczony nie zerwał umowy tylko podpisał aneks mimo iz nie zarabia juz 1490zl tylko 440. A ja nie dostaje juz do reki 1950zl tylko 1500 nie całe. Może mi ktoś to wytłumaczyć bo ja nie rozumiem jak może ich nie interesować moja obecna sytuacja dochodów tylko z 2016r gdzie ja nawet jeszcze wtedy w ciazy nie bylam… co to ma do rzeczy… aha i na żadne straty podobno sie nie kwalifikuje ,bo moja umowa jest kontynuowana tyle ,ze na macierzyńskim… i gdzie tu jest jakis rozsadek?? Obecny dochód naszej rodziny to 1940zl netto.

Praktykant Dodał pytanie w 15 marca 2018 w kategorii ZASADY.
Dodaj komentarz
  • 1 Odpowiedź(i)

Rokiem bazowym aktualnie jest 2016. Bieżąca sytuacja finansowa byłaby brana pod uwagę tylko jeśli doszłoby do utracenia dochodu wg ustawy. A waszej sytuacji do utraty dochodu nie doszło. Pani stosunek pracy nadal trwa i nie ma znaczenia że na macierzyńskim ma Pani niższy dochód, a u partnera zmiana dochodów nie wiązała się ze zmianą pracodawcy. Niższe dochody będą brane w następnym okresie rozrachunkowych.

Utratę dochodu powoduje: uzyskanie prawa do urlopu wychowawczego, wyrejestrowanie pozarolniczej działalności gospodarczej lub zawieszenie jej wykonywania bądź utrata:

– prawa do zasiłku lub stypendium dla bezrobotnych,

– zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej,

– zasiłku przedemerytalnego lub świadczenia przedemerytalnego, nauczycielskiego świadczenia kompensacyjnego, a także emerytury lub renty, renty rodzinnej lub renty socjalnej

– zasiłku chorobowego, świadczenia rehabilitacyjnego lub zasiłku macierzyńskiego, przysługujących po utracie zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej,

– zasądzonych świadczeń alimentacyjnych w związku ze śmiercią osoby zobowiązanej do tych świadczeń lub świadczeń pieniężnych wypłacanych w razie bezskuteczności egzekucji alimentów w związku ze śmiercią osoby zobowiązanej do świadczeń alimentacyjnych,

– świadczenia rodzicielskiego,

– zasiłku macierzyńskiego, o którym mowa w przepisach o ubezpieczeniu społecznym rolników.

Jak Pani widzi powyżej nie kwalifikujecie się aby wasze dochody uznać za utracone.  Ponad to nawet jeśli partner zwolni się i podpiszę nową umowę z tym samym pracodawcą  za mniejsze pieniądze, w czasie krótszym niż 3 m-ce od ustania stosunku pracy, również nie będzie to traktowane jako utrata dochodu.

Profesor Odpowiedział w 15 marca 2018.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania