dochód 2016r
Witam. Złożyłam wniosek o świadczenie 500+. Pani która przyjmowała wniosek powiedziała,ze raczej nie będę się zaliczać do grona osób które świadczenie pobierają ponieważ mój dochód w 2016 roku był za wysoki. Napisze o mojej obecnej sytuacji. W lutym urodziłam córkę i automatycznie przeszłam na macierzyński. Na umowie o prace mam 2800 brutto co daje nam 1950zl na rękę obecnie na macierzyńskim będzie to 1500zl. Narzeczony ma umowę o prace na najniższa krajowa natomiast od grudnia dostał aneks do umowy i zmienił stanowisko gdzie otrzymuje 440zl na rękę. Pani w urzędzie powiedziała ,ze interesują ich tylko umowy nie żadne aneksy. Dodatkowo powiedziała, ze będzie brany dochód tylko za 2016rok i nie interesuje ich moja obecna sytuacja, bo narzeczony nie zerwał umowy tylko podpisał aneks mimo iz nie zarabia juz 1490zl tylko 440. A ja nie dostaje juz do reki 1950zl tylko 1500 nie całe. Może mi ktoś to wytłumaczyć bo ja nie rozumiem jak może ich nie interesować moja obecna sytuacja dochodów tylko z 2016r gdzie ja nawet jeszcze wtedy w ciazy nie bylam… co to ma do rzeczy… aha i na żadne straty podobno sie nie kwalifikuje ,bo moja umowa jest kontynuowana tyle ,ze na macierzyńskim… i gdzie tu jest jakis rozsadek?? Obecny dochód naszej rodziny to 1940zl netto.
Rokiem bazowym aktualnie jest 2016. Bieżąca sytuacja finansowa byłaby brana pod uwagę tylko jeśli doszłoby do utracenia dochodu wg ustawy. A waszej sytuacji do utraty dochodu nie doszło. Pani stosunek pracy nadal trwa i nie ma znaczenia że na macierzyńskim ma Pani niższy dochód, a u partnera zmiana dochodów nie wiązała się ze zmianą pracodawcy. Niższe dochody będą brane w następnym okresie rozrachunkowych.
Utratę dochodu powoduje: uzyskanie prawa do urlopu wychowawczego, wyrejestrowanie pozarolniczej działalności gospodarczej lub zawieszenie jej wykonywania bądź utrata:
– prawa do zasiłku lub stypendium dla bezrobotnych,
– zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej,
– zasiłku przedemerytalnego lub świadczenia przedemerytalnego, nauczycielskiego świadczenia kompensacyjnego, a także emerytury lub renty, renty rodzinnej lub renty socjalnej
– zasiłku chorobowego, świadczenia rehabilitacyjnego lub zasiłku macierzyńskiego, przysługujących po utracie zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej,
– zasądzonych świadczeń alimentacyjnych w związku ze śmiercią osoby zobowiązanej do tych świadczeń lub świadczeń pieniężnych wypłacanych w razie bezskuteczności egzekucji alimentów w związku ze śmiercią osoby zobowiązanej do świadczeń alimentacyjnych,
– świadczenia rodzicielskiego,
– zasiłku macierzyńskiego, o którym mowa w przepisach o ubezpieczeniu społecznym rolników.
Jak Pani widzi powyżej nie kwalifikujecie się aby wasze dochody uznać za utracone. Ponad to nawet jeśli partner zwolni się i podpiszę nową umowę z tym samym pracodawcą za mniejsze pieniądze, w czasie krótszym niż 3 m-ce od ustania stosunku pracy, również nie będzie to traktowane jako utrata dochodu.