500+ na pierwsze dziecko
Witam
w lipcu 2017 urodziłam pierwsze dziecko(zarabiam najniższą krajową), po urlopie macierzyńskim chcę przejść na urlop wychowawczy. Mąż zmienił pracę w styczniu na umowie ma 3000 brutto- wiem, że będziemy musieli wykazać dochód za pełny przepracowany miesiąc. W jego przypadku jest to luty 2018 i kwota w przeliczeniu na 3 osoby nie przekroczyła 800 zł / os. Jest przedstawicielem handlowym i jednego miesiąca premia może być a drugiego nie i co jeśli np kwietniowa wypłata będzie większa i przekroczymy próg 800 zł, czy składając wniosek w sierpniu 2018 o 500+ będę musiała o tym powiedzieć, że np w jednym miesiącu nie przekraczamy a w innym przekroczyliśmy?
I czy mogę się starać o 400 zł będąc na urlopie wychowawczym ? jakie dokumenty muszę przedstawić ?
dziękuję za odpowiedź
Wykazujecie dochód męża z lutego i nic więcej (awanse, podwyżki, premie) nie musicie zgłaszać.
Jeśli chodzi o urlop wychowawczy to dopiero gdy Pani na niego przejdzie będzie można składać wniosek o te 400 zł. Nie orientuję się, ale chyba również zaświadczenie męża za luty się przyda.