500+ na 2018 i kosiniakowe

Witam serdecznie i proszę o pomoc 🙂

Pierwsze dziecko urodzi sie w maju – rozumiem ze wniosek skladam w sierpniu za 2017r.
Maz na najnizszej – wyplata netto w 2017r – 1355,48zl
Do tego od stycznia do grudnia byl zatrudniony na 1/4etatu za 500zl netto – od polowy grudnia umowa zostala zakonczona.Czy to jest „utracony dochod”? Maz posiada jeszcze dzialalnosc gospodarcza jednak jest ona mala i przynosi straty czuli rozumiem ze jest ona liczona jako „0”?
Ja jestem bezrobotna i od urodzenia w maju bede sie starac o kosiniakowe.
Prosze o pomoc czy otrzymamy 500+ na pierwsze i jedyne dziecko w w/w sytuacji.

Jeszcze jedno pytanie : podobno kosiniakowe juz teraz bedzie doliczane do dochodu za 2017rok pomimo ze dopiero zaczne je pobierac pewnie w czerwcu? Czy zatem jesli teraz zostanie doliczone to w roku 2019 kiedy skonczy mi sie kosiniakowe w kwietniu 2019 tez bedzie doliczane czy wtedy bedzie jako „utracony dochod”?
Od stycznia w zwiazku z podwyzka minimalnej – maz zarabia 1426zl netto na reke czy to bedzie uznawane jako „wzrost” ktory trzeba zglosic czy sami to ogarna?:)

Bardzo dziekuje z gory za pomoc 🙂

Praktykant Dodał pytanie w 17 kwietnia 2018 w kategorii DOCHODY.
Dodaj komentarz
  • 1 Odpowiedź(i)

Jeśli dziecko urodzi się w maju, to wniosek proszę złożyć w maju, ew. jeśli się Pani nie wyrobi to w czerwcu. Dochód będzie liczony za 2016r. ale oczywiście to co tylko trwa do dziś, również dodatkowe umowy-zlecenia.

“Kosiniakowe” wlicza się do dochodu, ale dopiero w trzecim miesiącu jego pobierania, a więc wliczy się Pani gdzieś w lipcu-sierpniu, wtedy z doświadczenia wiem, że dochód często przekracza i zostanie wstrzymane 500+.

pozdrawiam

Specjalista Odpowiedział w 24 kwietnia 2018.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania