Zasiłek na pierwsze dziecko – czy I kiedy wniosek
Witwm
Mam dochód za zeszły rok uprawniający do 500+ na pierwsze dziecko (tak wynika z PIT). Czy mogę już teraz składać wniosek o 500+ czy czekać aż do września, gdy ruszą nowe zapisy?
Dochód mam z renty oraz z PIT-38 (papiery wartościowe).
Pozdrawiam
We wrześniu na nowy okres zasiłkowy.
Ale teraz można składać na stary okres zasiłkowy.
Z tego co usłyszałem w MOPS:
-
- Mogę składać na nowy okres zasiłkowy i świadczenie zostanie przyznane na rok (chyba, że np. podpiszę umowę o pracę przekraczającą próg – wówczas mam złożyć taką informację). Jeżeli przekroczę z tytułu innych dochodów z PIT-38 (papiery wartościowe), to nie utracę świadczenia, ponieważ PIT-38 jest rozliczany rocznie (zresztą niezbyt się da określić w ciągu roku realne dochody).
-
- Nie mogę składać na stary okres zasiłkowy, ponieważ US rozliczają PIT-y roczne do końca bodajże lipca, więc MOPS nie będzie miał potwierdzenia o dochodach.
Może jednak powinienem złożyć na stary okres? W końcu mogę dołączyć do wniosku PIT-8C, a MOPS jeżeli nie wierzy, to niech wstrzymuje wypłatę do czasu potwierdzenia informacji.
Na stary okres zasiłkowy bierze się dochody za 2016r., które są już dawno rozliczone. Może Pan złożyć, najwyżej będzie odmowa.
Na nowy okres zasiłkowy dokumenty można składać od 1 sierpnia (lub od 1 lipca przez internet).
Czyli ogólna zasada jest taka, że przy obecnym okresie zasiłkowym bierze się dochody za 2016 i dochody za 2017 nie mają znaczenia, a dopiero przy nowym okresie brane są dochody za 2017 ?
Tak, ale ważne jest też to co dzieje się teraz.