Jak złożyć wniosek w lipcu

Mam dość skomplikowaną sytuacje.Mamy 12 letnią odbędzie się dopiero w sierpniu bierzącego roku).Mi wygasła umowa o pracę w kwietniu tego roku,macierzyński I rodzicielski przejał zus.Wiem że wg ustawy starszej córki nie mogę uwzględnić we wniosku,lecz jak to się ma do obecnej sytuacji?Jakie dochody należy podać,ponieważ nie ma szans na to by obecny mąż przedłożył jakiekolwiek dokumenty o swoich dochodach.Partner I ojciec dwójki moich dzieci zarabia ok 1600zł, czasem mniej.Wolałabym nie uwzglęniać męża ale wiem że to na chwilę obecną niemożliwe,bez rozwodu.

Praktykant Dodał pytanie w 9 maja 2018 w kategorii WNIOSKI.
Dodaj komentarz
  • 3 Odpowiedź(i)

Ucieło mi część wiadomości: Mąż i ja nie mamy rozwodu. Mamy 12 letnią córkę która przebywa w ośrodku opiekończo – wychowawczym. Z obecnym partnerem mamy dwójkę dzieci . Młodsza córka nosi nazwisko partnera ( zaprzeczenie ojcostwa męża wobec niej ) syn nosi nazwisko męża ( zaprzeczenie będzie w sierpniu tego roku). Jak mam się zabrać za wniosek w lipcu?Dodam ze  nie ma szans by obecny mąż donosił jakieś dokumenty o zarobkach.Mi skończyła się umowa 12.04 tego roku będąc na urlopie macirzyńskim, i świadczenia przemuję zus. Kogo mam wpisać we wniosku bo chcicłabym pobierać pomoc dla dwójki dzieci bo będzie nam po prostu bardzo ciężko pogodzić opłaty związane z  mieszkaniem,kredytami i innymi opłatami by jeszcze zostało coś na życie dla dzieci i nas. Do pracy nie mogę jeszcze iść, syn jest za mały ( 2miesiące).

Praktykant Odpowiedział w 9 maja 2018.
    Dodaj komentarz

Dopóki nie nastąpi zaprzeczenie ojcostwa na oboje dzieci, nie ma możliwości złożenia wniosku. Według prawa syn jest nadal synem męża więc będą brane pod uwagę jego dochody.

Profesor Odpowiedział w 9 maja 2018.
    Dodaj komentarz

Ale dlaczego tak jest? Pytam bo to jest krzywdzące,nie mogę inaczej tego załatwić ponieważ o rozwód mogę dopiero złożyć teraz i czekać na termin rozprawy. Wkurza mnie to bo jestem uczciwą osobą i mogłabym po prostu zrzucić na męża alimenty przy składaniu pozwu o rozwód. Jednak chcę żeby moje dzieci nosiły nazwisko ojca biologicznego nie targając się po sądach, bo nie mogę wnieść o rozwód zanim nie nastąpi zaprzeczenie, do dokumentów trzeba dodać akty urodzenia dzieci a ja nie mogę ot tak sobie nie dodać aktu syna. Niepoukładane prawo krzywdzące uczciwych ludzi.

Praktykant Odpowiedział w 22 maja 2018.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania