brak alimentow
Nie jestem z ojcem dziecka. Przebywa on za granicą i regularnie płaci mi na dziecko. Jednak nie mamy wyroku sądu bo się dogadaliśmy. Co w takiej sytucji? Dodam że otrzymuje pieniądze w funtach na zagraniczne konto. Często też wysyła pieniądze dla swojej mamy razem z alimentami dlatego to co mam na rachunku nie zgadza się z faktycznym stanem tego co mam w “reku”. Jest szansa że dostanę 500zl
Moim zdaniem nie musi pani informować o tych “alimentach”, ponieważ równie dobrze były parter może zaprzestać ich płacenia. Nie jest wymagane, aby pani wspominała we wniosku o takim dochodzie. Gdyby były zasądzone, sprawa wyglądałaby inaczej.
Wydaje mi się,że aby dostać pieniądze z 500+ należy mieć zasadzone alimenty.
Tylko się pani wydaje. Proszę przeczytać ustawę, a dopiero później udzielać odpowiedzi, aby nie wprowadzać ludzi w błąd.
Doradca diana mówi co innego: “tak, alimenty muszą być zasądzone przez sąd”
Podręcznik dla samorządów:
“Ważne: uwaga odmiennie niż w u. ś. r. (w przypadku zasiłku rodzinnego) osoba samotnie wychowująca
dziecko (patrz definicja art. 2 pkt 13 ustawy) nie musi mieć zasądzonych alimentów aby otrzymać świadczenie
wychowawcze. Osoba samotnie wychowująca dziecko ubiegająca się o świadczenie wychowawcze
na pierwsze dziecko nie musi zatem wykazywać drugiego rodzica w składzie rodziny (stąd zapisana w ustawie
definicja osoby samotnie wychowującej dziecko stanowiąca wyjątek od ogólnej definicji rodziny)
i w konsekwencji nie musi dołączać do wniosku informacji/oświadczeń o dochodach osiągniętych przez
drugiego rodzica dziecka.”
Ale może doradca diana jest mądrzejsza od ustawodawcy….
jestem w podobnej sytuacji,nie jestem z ojcem dziecka-nie mam zasądzonych alimentów bo dogadaliśmy się jakos ,oczywiscie z tego powodu żadna pomoc ze strony państwa mi nigdy nie przysługiwała.Mam pytanie czy jeśli (jak tu czytam)brak zasądzonych alimentów nie jest przeszkodą w ubieganiu się o swiadczenie 500+ na pierwsze dziecko,to czy będą wymagane dodatkowe papiery?W akcie urodzenia corka ma wpisane imię ojca-z adnotacją wpisane na wniosek matki -ponieważ nie występowałam o uznanie ojcostwa,gdzies czytałam ze wlasnie odpis z pełnego aktu urodzenia będzie potrzebny.Czy ktoś ze specjalistow może coś wie?
Akty urodzenia dzieci nie będą potrzebne. Jeżeli od 2014 roku w sytuacji zawodowej nic się nie zmieniło, to nic nie będzie potrzebne, bo właściwy organ sam pobiera takie dane z urzędu skarbowego. Jeżeli pani sama mieszka z dziećmi, to tak należy wpisać we wniosku.