Mam 3 dzieci z dwoch małżenstw

Odpowiedziano

Mam 2 dzieci z pierwszego malzenstwa 6l i 2l, a w drugim malzenstwie mam jedno dziecko 1 rok, czy na wszystkie moge sie starac 500 zl??
Dzieci z pierwszego małżenstwa mieszkaja z matka, ale mamy rowne prawa i dzieci takze ze.mna spedzaja czas

Praktykant Dodał pytanie w 19 lutego 2016 w kategorii DZIECI.
Dodaj komentarz
  • 5 Odpowiedź(i)
    Najlepsza odpowiedź

Na dzieci z pierwszego małżeństwa nie może Pan wnioskować bo mieszkają z matką,natomiast jeśli chodzi o dziecko z drugiego małżeństwa to jeśli,dochód Pana i obecnej żony nie przekroczy 800 zł netto na osobę to otrzyma Pan świadczenie.

Specjalista Odpowiedział w 22 lutego 2016.
    Dodaj komentarz

Czytając to śmiać mi się chce ,  z wyjaśnienia wynika , że ten Pan ma tylko jedno dziecko pomimo, że na dwójkę z poprzedniego małżeństwa płaci regularnie alimenty, zabiera ich do siebie i ogólnie mówiąc ponosi koszty.  Według mnie to on ma 3-je dzieci i powinien dostać 500zł na dziecko, które z nim mieszka bo jest to jego trzecie dziecko, a była żona może się starać o 500 zł na dzieci, które z nią mieszkają. Tak by to było sprawiedliwe.

Praktykant Odpowiedział w 2 marca 2016.
    Dodaj komentarz

Może się pan starać o 500 zł tylko na swoje najmłodsze dziecko, które w tym przypadku będzie liczone jako pierwsze.  Od dochodów swojej rodziny może pan odliczyć alimenty świadczone na rzecz pozostałych dzieci.

Ekspert Odpowiedział w 11 marca 2016.
    Dodaj komentarz

Oboje z byla zona mamy prawa do dzieci, dzieci spedzaja ze mna czas,place alimenty, wiec wg prawa mam 3 dzieci, wiec wychodzi ze na drugie moge tez sie starac 500 zl, albo jesli i byla.zona zlozy to polowe tego

Praktykant Odpowiedział w 13 marca 2016.
    Dodaj komentarz

Według ustawy wprowadzającej świadczenie wychowawcze ma pan jedno dziecko, ponieważ tylko jedno z panem mieszka. Płaci pan alimenty, dlatego może je pan odliczyć od dochodów swojej rodziny. O świadczenie na drugie dziecko może się starać pana była żona i tylko ona dostanie 500 zł. To, że ma pan prawa do dzieci nic nie zmienia. Dzieci z panem nie mieszkają. Gdybyście mieli zasądzoną OPIEKĘ NAPRZEMIENNĄ – dwa tygodnie  dzieci mieszkają u pana, dwa u żony; albo miesiąc tu i miesiąc tam – to owszem, dzieci byłyby liczone w skład obu rodzin.

Ekspert Odpowiedział w 14 marca 2016.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania