Zgłaszanie zmian dochodu z działalności gospodarczej

Witam serdecznie mam pytanie odnośnie tego jak powinienem zgłaszać dochody z działalności gospodarczej. Rodzina 2 + 1. Próg dochodowy na pierwsze dziecko 800 zł.

1.Byłem osobą bezrobotną, uzyskałem świadczenie 500+ w kwietniu.
2. Rozpocząłem prowadzenie działalności gospodarczej w czerwcu.
3. W czerwcu uzyskałem 20 000 zł dochodu, ale nie zgłaszam tego, bo wg tego co powiedział mi pracownik MOPS-u zgłaszam dochód za drugi miesiąc, pierwszy ich nie obchodzi.
4. Mój dochód za lipiec wyniósł (razem z dochodami małżonki) 2100 zł.
5. Zgłaszam do MOPS-u dochód za lipiec. 2100 zł  / 3 =700 zł. Nie przekraczamy progu dochodowego więc świadczenie dalej nam przysługuje.
6. W następnych miesiącach moje dochody będą się wahać.

Mam pytania takie:

Czy muszę co miesiąc zgłaszać do MOPS-u dochody rodziny i urzędnik co miesiąc będzie weryfikował czy nie przekraczamy progu dochodowego?

Jeżeli w następnych miesiącach nie będziemy przekraczać progu dochodowego i świadczenie będzie nam przysługiwało, to czy na koniec roku nie będzie jakiegoś podsumowania i wyliczenia średniej z uzyskiwanych dochodów w ciągu roku, z której wyjdzie, że świadczenie jednak nam się nie należało, ponieważ dochód za czerwiec, którego nie musiałem zgłaszać podniósł średnią powyżej progu dochodowego. Ostatnio czytałem, że za 2017 rok ludzie mają w sumie kilkadziesiąt milionów do zwrotu.

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Praktykant Dodał pytanie w 22 czerwca 2018 w kategorii ZASADY.
Dodaj komentarz
  • 0 Odpowiedź(i)
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania