Czy dostanę 500+ bez wyroku alimenacyjnego?
Jestem panną z jednym dzieckiem. Mieszkam od kilku miesięcy w Polsce z córką (2.5 lata) u mamy. Jestem obecnie na bezrobociu bez zasiłku. Ojciec dziecka nigdy nie był moim mężem ale jest wpisany w akcie urodzenia córki. Nie jesteśmy razem od dwóch lat. Ojciec dziecka mieszka w Zjednoczonym Królestwie. Nie mamy ustalonych alimentów ale mamy sądownie ustaloną rezydenturę dziecka (córka mieszka ze mną) oraz kontakt ojca z dzieckiem a także wiele innych szczegółów. O alimentach mamy kilka zdań ale nie zawiera się w tym wyrok alimentacyjny.
Ze względu na to, że proces sądowy odbywał się w Anglii, zgłosiłam się do polskiego sądu rejonowego o uznanie wyroku zagranicznego. Nie wiem czy to ma do końca sens. Czy muszę mieć wyrok alimentacyjny bez względu na wyrok sądu angielskiego?
Czy jest to konieczne? czy mogę aplikować do MOPS-u o 500+ wyłącznie z oryginałami angielskimi i ich przysięgłymi tłumaczeniami?
Dodam, że ojciec dziecka jest bardzo niestabilny i ma problemy ze zdrowiem psychicznym, nie ma stałej pracy, w związku z czym wolałabym uniknąć wyroku alimentacyjnego co pogorszyło by znacznie nasze stosunki. Ojciec dziecka wysyła mi pieniądze co jakiś czas, są to sumy około 100 funtów co dwa lub trzy miesiące.