jaki dochod

Witam. Czy pomoże mi ktoś obliczyć dochód bo już się pogubiłem. W 2014 roku zarabialem najniższa krajowa ,żona nie pracowała. W 2016 w lutym żona rozpoczęła pracę na cały etat za 2300 brutto, natomiast ja od kwietnia przechodzę na 1/2 etatu. Czy przysługuje nam 500 na cały etat?

Praktykant Dodał pytanie w 22 marca 2016 w kategorii DOCHODY.
Dodaj komentarz
  • 7 Odpowiedź(i)

Raczej nie, ponieważ żona ma dochód uzyskany i będzie on doliczony przy obliczaniu progu dochodowego. Natomiast pana dochód z 2014 roku będzie wzięty pod uwagę w całości, ponieważ, jak rozumiem, nie zmienia ma miejsca pracy i nie miał pan przerwy w zatrudnieniu. Samo zmniejszenie się pensji nie powoduje utraty dochodu.

Ekspert Odpowiedział w 22 marca 2016.
    Dodaj komentarz

A gdybym pracował za 1/2 najniższej krajowej. Tylko że w innej firmie od kwietnia?

Praktykant Odpowiedział w 23 marca 2016.
    Dodaj komentarz

Jeżeli w innej firmie, to dochód z 2014 roku będzie utracony. Jednak to też zależy od ilości członków rodziny. Jeżeli macie jedno dziecko, to nawet przy pracy na pół etatu za najniższą krajową, nie będzie przysługiwało świadczenie.

Ekspert Odpowiedział w 23 marca 2016.
    Dodaj komentarz

Hmmm… jeżeli mój dochód będzie utracony to w nowej pracy będę zarabiał 677.5 netto natomiast żona 1669 netto co daje 2346.5 zl podzielone na 3 to 781.16 zł. Czyli ponizej 800 zł. Dobrze to liczę?

Praktykant Odpowiedział w 23 marca 2016.
    Dodaj komentarz

Tak. Nie zwróciłam uwagi, że żona zarabia 2300 brutto, a nie netto. Przy wyliczaniu dochodu operujemy kwotami netto, stąd taka sugestia. Skoro tak, to dostaniecie 500 zł na pierwsze dziecko.

Ekspert Odpowiedział w 24 marca 2016.
    Dodaj komentarz

Ale dochodzi tu jeszcze zwrot podatku…tylko nie wiem z którego roku ten zwrot będzie ujęty do wyliczenia sredniej:/

Praktykant Odpowiedział w 24 marca 2016.
    Dodaj komentarz

W związku z tym, że w 2013 roku ustawa nie przewidywała takiej ulgi na dziecko, co za tym idzie, nie było takiego zwrotu (który tak to byłby wypłacony w 2014r.), to na ten okres świadczeń nie będzie to wzięte pod uwagę. Dopiero za 2014 rok zwroty (wypłacone w 2015) będą brane pod uwagę, ale akurat przy świadczeniu wychowawczym rok 2015 nigdy nie będzie rokiem bazowym. Także zwrot podatku będzie wzięty pod uwagę dopiero w 2017 roku, kiedy rokiem bazowym będzie rok 2016. Co za tym idzie, wtedy będzie doliczony zwrot podatku z 2015 roku, ponieważ rozliczy się pan i dostanie go dopiero w 2016.

Ekspert Odpowiedział w 25 marca 2016.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania