Pierwsze dziecko i zmiana pracy
Witam
Mam pytanie dotyczące programu 500+ pracowałem przez 7lat do luty 2015 w zakładzie średnia na miesiąc 836zł na osobę od marca 2015 do dnia dzisiejszego moje średnie zarobki na członka rodziny wynosi 670zł czy mogę starać się o dofinansowanie z programu 500+?
jesli dochod nie przekracza 800 zl netto lub 1200 dla dziecka niepelnosprawnego to mozna sie starac o przyznanie swiadczenia na pierwsze dziecko.
To zależy. Jeżeli to, że mniej pan zarabia wiąże się z tym, że zmienił pan pracę/miał przerwę w stosunku pracy, to jak najbardziej tak, ponieważ będzie wzięty pod uwagę aktualny dochód. Natomiast, jeżeli pracuje pan w tym samym zakładzie (a wnioskuję, że zmienił pan pracę), to będzie wzięty pod uwagę dochód z 2014 roku bez zmian.
a czy mógłby ktoś doradzić i mnie. W lipcu 2015 r. urodziłam drugie dziecko, pierwsze ma lat 4. Mój mąż w listopadzie 2015 r. zmienił pracę, dochody zmniejszyły się, od tego momentu mamy dochód poniżej 800 zł netto na członka. Lecz mąż dostał odprawę z poprzedniej pracy i kiedy wziąć by ją pod uwagę, to w skali roku dochód w 2015 r. przekroczył próg 800 zł. Czy mogę starać się o pieniążki też na pierwsze dziecię?
Najprawdopodobniej tak. Zarówno dochody z poprzedniej pracy, jak i odprawa, to na ten moment dochód utracony. Jeżeli przy obecnej pracy męża nie przekraczacie progu dochodowego, to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby starać się o świadczenie na dwoje dzieci.