Trzecie dziecko
Mam troje dzieci 15,11,6 lat Dwoje starszych mieszka z mamą z którą jestem rozwiedziony (mama w nowym związku ma jeszcze jedno dziecko) Nie mam ograniczonych praw, płacę alimenty (i nie tylko) biorę aktywny udział w życiu i wychowywaniu starszych dzieci Najmłodszy mieszka ze mną i moją obecną partnerką Była żona wykazując we wniosku dwoje naszych wspólnych dzieci i jedno swoje dostanie 2×500 A ja ?
Jeśli opiekunem prawnym tych dwójki dzieci jest Pani i nie jest przez sąd zasądzona opieka naprzemienna prawo do złożenia wniosku i ubiegania sie o świadczenia rodzinne ma matka (czyli ona może pobierać pieniądze na te dzieci). Jeśli Pan jest opiekunem prawnym tego najmłodszego dziecka to może Pan się ubiegać tylko i wyłącznie na to jedno. Świadczenie zostanie przyznane jeśli kryterium dochodowe nie przekroczy 800zł netto/os.
Jeszcze chciałabym dodać, że jeśli płaci Pan alimenty na dzieci to są one odejmowane od obecnego dochodu. ( czyli Pana dochód staje się automatycznie niższy )
Ale ja nie chcę pieniędzy na starsze dzieci bo dostaje je ich matka (plus na jedno swoje)
Ale skoro na każde drugie i trzecie można dostać to dlaczego moje trzecie dziecko nic nie dostanie ?
Rozumiem że według powyższej ustawy moje starsze dzieci nie są moimi dziećmi ?
To trochę przykre bo całą trójkę kocham tak samo i nie wyobrażam sobie życia bez nich
Sądy rodzinne preferują matki bez względu na fakty
Ojców uważają za gorszy gatunek
Niestety jak widać ustawodawcy również