500plus na pierwsze dziecko trudna sytuacja
Dzień dobry!!!
Jeżeli chodzi o nasze dochody mamy dosyć zawiłą sytuację. Mianowicie w grudniu 2013 roku mąż stracił pracę ale do lutego 2014 był na zwolnieniu l4 potem niestety pracował “na czarno” do września 2015 roku, od wrzesnia pracuje znowu na umowę o pracę. Natomiast ja od grudnia 2013 roku do grudnia 2014 przebywałam na urlopie macierzyńskim. Niestety zakład nie przedłużył mi umowy trwającej do stycznia 2015. Następnie do sierpnia 2015 przebywałam na zasiłku dla bezrobotnych. Moje pyt jest takie czy nalezy nam sie te 500zł na pierwsze dziecko i z jakiego okresu bedą brane pod uwagę zarobki. Pozdrawiam serdecznie
Zarobki są brane pod uwagę z 2014 roku pod warunkiem iż był to stały dochód jeśli nie było stałych dochodów a pracę zaczeła pani w 2015 roku to będzie liczony dochód w tym miesiącu kiedy pani zaczeła pracę tak samo jeśli chodzi o męża.
Dziękuję bardzo za odp. Proszę mi tylko jeszcze wyjasnić mąż zaczął pracę od września 2015 i z pitu 11 obliczyłam że się jeszcze załapiemy, tylko że pit nie uwzględnia grudniowej wypłaty wypłaconej w styczniu 2016 czy w zaświadczeniu o zarobkach będą musiały byc podane zarobki wypłacone tylko w roku 2015 czy grudniowa ze stycznia też?
Jeśli zarobki się nie zmieniają nie ma to zbytnio wielkiego znaczenia 🙂
no własnie ma znaczenie ponieważ mąż w stczniu wział wypłate z premią w wysokości 3600 i czar prysł 🙁