czy przysługuje mi 500+

Pobieram zasiłek rodzinny w innym kraju niż Polska czy przysługuje mi 500+ mam trójkę dzieci w wieku 14,12,9 lat proszę o rzetelną odpowiedż

Praktykant Dodał pytanie w 23 marca 2016 w kategorii DZIECI.
Dodaj komentarz
  • 2 Odpowiedź(i)

Witam,

zgodnie z przepisem art. 8 pkt 4 Świadczenie wychowawcze nie przysługuje członkowi rodziny, jeżeli na dziecko przysługuje świadczenie wychowawcze lub świadczenie o charakterze podobnym do świadczenia wychowawczego za granicą, chyba że przepisy o koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego lub dwustronne umowy międzynarodowe o zabezpieczeniu społecznym stanowią inaczej .

Przepisy o koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego mają zastosowanie na terenie: Austrii, Belgii, Chorwacji, Danii, Finlandii, Francji, Grecji, Hiszpanii, Holandii, Irlandii, Luksemburga, Niemiec, Portugalii, Szwecji, Włoch, Wielkiej Brytanii, Cypru, Czech, Estonii, Litwy, Łotwy, Malty, Polski, Słowacji, Słowenii, Węgier, Bułgarii, Rumunii, Norwegii, Islandii, Liechtensteinu, Szwajcarii.

Zatem jeżeli pobiera Pan zasiłek na dzieci w kraju ww. wymienionym i jest to zasiłek na dzieci to, moim zdaniem, nie przysługuje Panu to świadczenie. Jednakże zawsze może Pan złożyć taki wniosek z informacją, iż jest przyznany zasiłek w danym kraju i poczekać na decyzję organu wraz z uzasadnieniem. Jeżeli decyzja będzie negatywna, a będą podstawy do odwołania, to można wnieść od takiej decyzji odwołanie.

Specjalista Odpowiedział w 31 marca 2016.
    Dodaj komentarz

Dziękuję ROMAN za wyczerpującą odpowiedż

Praktykant Odpowiedział w 31 marca 2016.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania