Okres pobierania zasiłku
Witam, mam pytanie odnoście czasu wypłacania świadczenia, tzn. pierwsze dziecko skończy 18 lat w grudniu br, a drugie dziecko ma 3,5 roku. Czy gdy starsze skończy 18 lat to na drugie dziecko mi nie przysługuje ?Bo wtedy to młodsze będzie liczone jako pierwsze? Hmmmm…skomplikowany ten program 🙂 Pozdrawiam
Jeśli Pani dochody nie przekroczą 800zł netto na osobę to może Pani sie ubiegać na dwójkę dzieci. Gdy to pierwsze skończy w grudniu 18 lat to wtedy to młodsze staje się automatycznie pierwszym i jeśli nie zostaną dochody przekroczone (800zł nett/os) to wtedy będzie Pani miała prawo do pobiera na jedno dziecko ( od grudnia) jeśli przekroczą to automatycznie świadczenie zostanie zabrane.
Właśnie nie jestem pewna, bo tu na tej stronce znalazłam info:
https://program500plus.pl/dla-kogo.html
czyli interpretując to, że na drugie dziecko będę otrzymywać do ukończenia przez NIE 18 r.ż.
Absolutnie nie. Gdy starsze dziecko kończy 18 lat, młodsze staje się pierwszym. Przestaje być na nie wypłacane świadczenie – chyba, że będzie dochód niższy niż 800 zł na osobę (starsze wciąż wlicza się do średniej).