Okres pobierania zasiłku

Witam, mam pytanie odnoście czasu wypłacania świadczenia, tzn. pierwsze dziecko skończy 18 lat w grudniu br, a drugie dziecko ma 3,5 roku. Czy gdy starsze skończy 18 lat to na drugie dziecko mi nie przysługuje ?Bo wtedy to młodsze będzie liczone jako pierwsze? Hmmmm…skomplikowany ten program 🙂 Pozdrawiam

Praktykant Dodał pytanie w 25 marca 2016 w kategorii DZIECI.
Dodaj komentarz
  • 3 Odpowiedź(i)

Jeśli Pani dochody nie przekroczą 800zł netto na osobę to może Pani sie ubiegać na dwójkę dzieci. Gdy to pierwsze skończy w grudniu 18 lat to wtedy to młodsze staje się automatycznie pierwszym i jeśli nie zostaną dochody przekroczone (800zł nett/os) to wtedy będzie Pani miała prawo do pobiera na jedno dziecko ( od grudnia) jeśli przekroczą to automatycznie świadczenie zostanie zabrane.

Konsultant Odpowiedział w 25 marca 2016.
    Dodaj komentarz

Właśnie nie jestem pewna, bo tu na tej stronce znalazłam info:

https://program500plus.pl/dla-kogo.html

czyli interpretując to, że na drugie dziecko będę otrzymywać do ukończenia przez NIE 18 r.ż.

Praktykant Odpowiedział w 25 marca 2016.
    Dodaj komentarz

Absolutnie nie. Gdy starsze dziecko kończy 18 lat, młodsze staje się pierwszym. Przestaje być na nie wypłacane świadczenie – chyba, że będzie dochód niższy niż 800 zł na osobę (starsze wciąż wlicza się do średniej).

Specjalista Odpowiedział w 25 marca 2016.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania