Różne dochody w co miesiąc
Jestem mamą dwójki dzieci i razem z mężem osiągamy dochody ok 3200 mniej więcej gdyż ja pracuję w sklepie spozywczym i czasem mam premię, jestesmy na pograniczu progu dochodowego aby dostać 500 na drugie dziecko. W jednym miesiącu dochód nam przekroczy próg a w kolejnym już nie, wszystko zależy od miesiąca. Co w takim przypadku? mam co miesiąc latać do gminy i mówić że w maju dochody nasze przkroczyły o 50 zł próg a czerwcu juz będą niższe i tak w kratkę.
Na drugie dziecko otrzyma Pani świadczenie bez względu na wysokość wynagrodzenia jakie Pani otrzyma wraz z mężem. Jeśli chodzi o pierwsze dziecko,tu niestety dochód przekracza znacznie próg dochodowy.
Nie wiem czy mnie dobrze zrozumiano a mianowicie razem z mężem osiągamy dochód łacznie ok 3200, a nie oddzielnie, więc wychodzi nam na osobę 800 zł dochodu mniej więcej, ale w jednym miesiącu jest to 850 a w innym np 780 , i moje pytanie co w takim przypadku? gdyż co miesiąc dochody są różne.
Do obliczenia progu dochodowego będą brane pod uwagę dochody z 2014 roku z uwzględnieniem sytuacji obecnej (czyli dochodów utraconych i uzyskanych). Zostanie z nich wyliczona średniego miesięcznego dochodu na członka rodziny. Proszę sprawdzić PIT z 2014 roku czy nie przekraczacie państwo progu.