Jeden rodzic przebywa za granica

Witam

Obecnie od wielu lat cala rodzina mieskzamy w Anglii jednakze ja z dziecmi planuje wrocici do Polski w przyszlym roku. Moj maz dalej bedzie pracowal w Anglii. Chialabym zapytac czy w takiej sytuacji bede mogla ubiegac sie o 500plus na drugie dziecko czy lepiej kontynuowac pobieranie zasilku rodzinnego w Anglii (ktory bedzie zapisany na meza). Przegladalam formularz wniosku 500plus i ostatnim pytaniem jest pytanie czy ktorys z czlonkow rodziny przebywa za granica-odpowiedz bedzie brzmiala tak, jednakze nie jestem pewna czy na tej podstawie moj wniosek nie zostanie odrzucony?

Dziekuje za odpowiedz

Justyna.

Praktykant Dodał pytanie w 9 listopada 2018 w kategorii ZASADY.
Dodaj komentarz
  • 2 Odpowiedź(i)

Pierwszeństwo w wypłacie świadczeń rodzinnych ma państwo, w którym się pracuje (nie ma znaczenia, że Pani i dzieci będziecie przebywać w Polsce).  Jeśli zasiłek przysługuje w Anglii i jest nie mniejszy niż 500zł to w Polsce, świadczenia nie otrzymacie.  Jeśli wynosi mniej niż 500zł, to otrzymacie jedynie wyrównanie do kwoty 500zł.

Profesor Odpowiedział w 13 listopada 2018.
    Dodaj komentarz

Dzień dobry
    Dziękuję Pani za odzew
    Zasiłek w Anglii przysluguje już od pierwszego dziecka niezależnie od wysokości dochodu rodziców. Pierwsze dziecko otrzymuje 80 a każde kolejne 57, na oboje dostajemy 137. Próbowałam się tutaj czegoś dowiedzieć w urzędzie ale powiedzieli mi że jest za wcześnie na definitywna odpowiedź. Sytuacja jest póki co nieco zagmatwana. Jednakże wydaje mi się że jest tak jak Pani napisała i jesli umowy międzynarodowe po wyjscu Wielkiej Brytanii z UE się nie zmienią to zostaniemy przy angielskim zasiłku.
    Pozdrawiam
    Justyna

Praktykant Odpowiedział w 13 listopada 2018.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania