Zmiana etatu

Złożyłam wniosek o świadczenie dopiero w tym miesiącu( listopad). , A od października mam u tego samego pracodawcy 3/4 etatu. Wcześniej( do września ) miałam świadczenie na drugie dziecko. Mieszkam sama z trójką dzieci mój dochód w tym miesiącu to 750 zł na osobę. Pani w urzędzie powiedziała że pomimo tego dochodu nie zostanie mi przyznane świadczenie na pierwsze dziecko. Czy to poprawne? Stracilam pelny dochód z pracy i mi się nic nie należy?

Praktykant Dodał pytanie w 15 listopada 2018 w kategorii DOCHODY.
Dodaj komentarz
  • 2 Odpowiedź(i)

tak, nie należy się. jeśli jest ciągłość zatrudnienia, czyli praca u tego samego pracodawcy, to liczymy dochód za rok 2017 i zmiany nie mają wpływu na prawo do świadczenia.

Specjalista Odpowiedział w 15 listopada 2018.
    Dodaj komentarz

Zmniejszenie etatu u tego samego pracodawcy, nie jest dochodem utraconym według ustawy.  Pani w urzędzie ma racje.  Zmiana warunków pracy, czy nawet zakończenie umowy i podpisanie nowej z tym samym pracodawcą przed upływem 3 miesięcy, nie spowoduje utraty dochodu. Nadal będą brane pod uwagę wcześniejsze zarobki. Zmiana ta będzie miała wpływ dopiero w kolejnym okresie rozrachunkowym.

Profesor Odpowiedział w 15 listopada 2018.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania