500 zł na pierwsze dziecko w przypadku braku zasądzonych alimentów,

Jestem matką samotnie wychowującą dwoje dzieci.  Od stycznia do czerwca 2014 przebywałam na urlopie wychowawczym na pierwsze dziecko, od czerwca do końca roku byłam na L4 ciążowym. Mieszkam kątem u mamy (jak rozumiem jej nie wliczam do wspólnego gospodarstwa?) Ojciec dzieci mieszka w innym mieście, Nie ma zasądzonych alimentów. Dzieci noszą jego nazwisko. Widnieje on także w aktach urodzeń. . Alimenty płaci “do ręki”, nigdy nie było z tym problemu. Czy aby otrzymać 500 zł na pierwsze dziecko muszę mieć sądownie zasadzie alimenty? Czy jeśli ich nie mam to po prostu nie umieszczam ich w dochodzie? Zdania są podzielone i napotykam różne opinie. Czy wobec tego powinnam udać się do sądu po alimenty? Jakie dokumenty powinnam złożyć (jeśli mogę ubiegać się na 500 zł na pierwsze dziecko)?

Praktykant Dodał pytanie w 26 marca 2016 w kategorii DOCHODY.
Dodaj komentarz
  • 5 Odpowiedź(i)

Dochód (w przeliczeniu na 3 osoby – ja plus dwoje maluchów) nie przekracza 800 zł na osobę.

Praktykant Odpowiedział w 26 marca 2016.
    Dodaj komentarz

czytałem  gdzies ze tylko  przez sad zasadzone alimenty na pierwsze dziecko licza sie

Konsultant Odpowiedział w 26 marca 2016.
    Dodaj komentarz

Czy z ojcem dziecka jest Pani po rozwodzie ? Jeśli nie, to choć ma Pani zasądzone alimenty musi być w składzie rodziny. Wtedy skład rodziny jest następujący – pani, mąż, dziecko, dziecko. Jeśli jest Pani po rozwodzie to skład rodziny to pani i dzieci. Alimenty nie muszą być zasądzone. Mylicie Państwo świadczenia, alimenty muszą być zasądzone przy świadczeniach rodzinnych (jeśli ich nie ma, musi być fundusz alimentacyjny), przy świadczeniu wychowawczym jest INACZEJ. Prawidłowo powinna pani wykazać dochody z dobrowolnych alimentów w załączniku nr 2 do wniosku o świadczenie wychowawcze. Co do dokumentów koniecznych do obliczenia świadczenia wychowawczego na pierwsze dziecko musi Pani dopytać w swoim Mopsie.

Specjalista Odpowiedział w 26 marca 2016.
    Dodaj komentarz

Nigdy nie byliśmy małżeństwem, jestem panną. Dziękuję za odpowiedz,  dużo ułatwia matkom, które nie mają ustalonych sądownie alimentów.

Mam jeszcze pytanie o dochod utracony. Styczeń – czerwiec 2014 przebywałam na bezpłatnym wychowawczym na pierwsze dziecko, natomiast lipiec – grudzień miałam L4 ciążowe – płatne brutto 1350 zł. (czy to oznacza ze to dochod uzyskany?) Kolejny rok – 2015 – styczeń – marzec nadal L4 ciążowe (płatne 1350), a następnie macierzyński (płatny 1100, gdyż 80%). Czy to jest dochod utracony? W żadnym przypadku nie przekraczam dochodu 800 zł na osobę, jednak gubie się jak wypełnić wniosek – a mianowicie te czesc z dochodami uzyskanymi i utraconymi. Z góry dziękuje za odpowiedz.

Praktykant Odpowiedział w 26 marca 2016.
    Dodaj komentarz

Jeśli jest Pani panną, nie mieszkającą z ojcem dziecka – skład rodziny to pani i dzieci. Pani ma zaznaczyć wyłącznie czy była utrata i uzysk. Pani dochody ma policzyć organ właściwy. Najlepiej udać się do swojego Mopsu i dopytać. Gdyby przyszła Pani do mnie, na pewno pomogłabym wypełnić wniosek :-). Czy Pani dalej pracuje ? Jeśli przyniesie Pani wniosek i zaznaczy dwoje dzieci, a okaże się, że na pierwsze się nie należy – to po prostu dostanie Pani odmowną decyzję na pierwsze, a przyznanie na drugie.

Specjalista Odpowiedział w 26 marca 2016.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania