Uprzejmie proszę o pomoc w rozwiązaniu nieścisłości!

Witam serdecznie.

Mam pytanie odnośnie tego, czy w ogóle mogę składać wniosek o przyznanie świadczenia 500+.

Jestem z partnerką w związku nieformalny, czyli nie mamy ślubu. Gdzieś ostatnio czytałem, że zmieniła się ustawa ( dot. definicji rodziny) i teoretycznie mogę złożyć wniosek o uzyskanie świadczenia jako “samotnie wychowujący ojciec”. Jeśli rozliczałbym się z córką, nasz dochód nie przekroczy 800 zł. Jeśli natomiast musiałbym wliczyć do rodziny dochody partnerki, wówczas przekraczamy razem z córka i partnerką próg dochodowy.

Czy mogę zatem złożyć wniosek jako  “samotnie wychowujący ojciec”? We wniosku wyczytałem, iż musiałbym mieć zasądzone alimenty od partnerki, dlatego niezbyt rozumiem tę nieścisłość.

Bardzo proszę o pomoc!

Praktykant Dodał pytanie w 26 marca 2016 w kategorii AKTUALNOŚCI.
Dodaj komentarz
  • 1 Odpowiedź(i)

Witam,

po pierwsze może Pan złożyć wniosek także będąc w konkubinacie.

Zgodnie z przepisem art. 2 pkt 13 ustawy przez osobę  samotnie wychowującą dziecko należy rozumieć pannę, kawalera, wdowę, wdowca, osobę pozostającą w separacji orzeczonej prawomocnym wyrokiem sądu, osobę rozwiedzioną, chyba że wychowuje wspólnie co najmniej jedno dziecko z jego rodzicem

Oczywiście może Pan stwierdzić, ze nie mieszkacie razem itd., jednakże należy mieć na uwadze, iż MOPS może sprawdzić  podane dane na podstawie wywiadu środowiskowego i jeżeli stwierdzi, że Państwo kłamaliście to po pierwsze:

• zażąda zwrotu świadczenia wraz z odsetkami,
    • powinien zawiadomić Prokuraturę o składaniu fałszywych zeznań, bowiem składając wniosek o świadczenie podpisuje Pani oświadczenie o odpowiedzialności karnej za składanie fałszywych zeznań

Do uzyskania świadczenia 500plus nie jest koniecznym zasądzenie alimentów od drugiego w rodziców.

Specjalista Odpowiedział w 1 kwietnia 2016.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania