Świadczenie pielęgnacyjne
Witam serdecznie.
Mam pytanie na które nigdzie nie mogę znalesć jednoznacznej odpowiedzi. Wraz z żoną mamy dwójkę dzieci, starsza córka od 2015 ma orzeczenie o niepełnosprawności. Z tego tytułu moja żona pobiera zasiłek pielęgnacyjny w wysokości 153zł oraz świadczenie pielęgnacyjne w wysokości 1300zł, ja natomiast uzyskuje dochody z tytułu umowy o pracę.
Moje pytanie brzmi czy zasiłek oraz świadczenie na dziecko pobierane przez moją żonę wlicza się do dochodu w przypadku 500+ oraz w jaki sposób mam ja przedstawić mój dochód, gdyż chciałbym sam obliczyć czy jest w ogóle sens składania wniosku na pierwsze dziecko.
Dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam
świadczenia nie wchodzą do dochodu rodziny.
Jeżeli w rodzinie jest dziecko niepełnosprawne to dochody nie mogą przekraczać 1200 zł netto na osobę. Przy wyliczaniu progu dochodowego będą wzięte pod uwagę dochody z 2014 roku. Istotne jest czy cały czas pan pracuje w tym samym miejscu. Jeżeli nic się nie zmieniło, to proszę spojrzeć na PIT z 2014 roku i przeliczyć dochody. Przy składaniu wniosku nie będą potrzebne żadne zaświadczenia o dochodach, ponieważ właściwy organ sam pobiera je z urzędu skarbowego. Tylko w bardziej skomplikowanych sytuacjach są potrzebne dodatkowe dokumenty.
Pani Joanno serdecznie dziękuję za wyczerpującą odpowiedź.
Chciałbym jeszcze zapytać o kwestię dokumentowania dochodów, tak jak ze mną nie ma problemu gdyż pracuje w tym samym miejscu tak z moją żoną sprawa w 2014 roku wygląda następująco. W styczniu pobierała ostatni zasiłek macierzyński za urodzenie pierwszej z córek, od lutego pobierała zasiłek dla osób bezrobotnych, w lutym 2015 roku rozpoczęła pracę, natomiast w czerwcu 2015 roku urodziła się druga córka i żona przeszła na macierzyński, w lipcu 2015 zdiagnozowano chorobę u naszej pierwszej córki i od listopada 2015 roku żona zrezygnowała z zasiłku macierzyńskiego i rozpoczęła pobieranie zasiłku i świadczenia pielęgnacyjnego.
Moje pytanie brzmi co zaznaczać w rubrykach o utracie i uzyskaniu dochodu i jakie dokumenty muszę załączyć do wniosku składanego za pośrednictwem internetu?
Będzie potrzebne jakieś zaświadczenie, które potwierdzi, że już nie pobiera zasiłku dla bezrobotnych – najlepiej decyzja z urzędu pracy. 2015 rok raczej nie będzie potrzebny, ponieważ koniec końców żona teraz nie pracuje. W razie czego może pan przesłać skan umowy o pracę oraz świadectwo pracy (z 2015r.) oraz skan decyzji o świadczeniu pielęgnacyjnym… ale te dokumenty moim zdaniem nie są niezbędne, aczkolwiek lepiej wysłać. Co do rubryk, należy zaznaczyć, że nastąpiło uzyskanie dochodu oraz utrata. Być może organ właściwy i tak wezwie państwa do złożenia jakiegoś dodatkowego oświadczenia, trudno na odległość ocenić. U państwa próg dochodowy to 1200 zł netto na osobę w rodzinie. Zasiłek i świadczenie pielęgnacyjne nie wlicza się do dochodu.