zasiłek i świadczenie pielęgnacyjne
witam,
u mnie podobna sytuacja, tylko trochę bardziej skomplikowana.
mąż na umowie o pracę (bez żadnych zmian w zatrudnieniu), ja na pielęgnacyjnym na dziecko niepełnosprawne, ale z przerwami. Mianowicie, od stycznia 2014 korzystałam z zasiłku i świadczenia pielęgnacyjnego, które przerwane zostało w ostatnich 3 miesiącach 2014. zrezygnowałam i podjęłam pracę, co ujęte zostało w pit 37. Od 06.2015 do chwili obecnej ponownie wróciłam na pielęgnacyjne.
w jaki sposób w moim przypadku samemu przeliczyć dochody, aby nie składać wniosku niepotrzebnie, bo możliwe, ze przekroczyliśmy kwotę 1200 zł na osobę?
Musi Pani przedstawić utratę dochodu za 2014 rok – PIT 11 za 2014 rok i świadectwo pracy.
Swiadczenie pielęgnacyjne nie wchodzi do dochodu.
Bierze pani pod uwagę tylko dochody męża za 2014 rok, ponieważ pani są utracone. Świadczenie pielęgnacyjne nie jest dochodem. Przy składaniu wniosku będzie potrzebne świadectwo pracy. PITu pani nie przynosi, ponieważ organ właściwy sam pobiera informacje o dochodach z urzędu skarbowego.
Dziękuje za szybką odpowiedź. Rozumiem, ze w moim przypadku złożenie wniosku drogą elektroniczną nie wchodzi w grę?
Trudno mi powiedzieć, ponieważ nie widziałam jeszcze jak będzie to wszystko skonfigurowane. Powinna być możliwość dodania załączników. W takiej sytuacji wystarczy, że pani zeskanuje świadectwo pracy i załączy do wniosku. Myślę, że nie będzie z tym problemu 🙂