co jesli rodzice sa po rozwodzie

jestem po rozwodzie ale oboje z bylym mezem pelnimy wladze rodzicielska.syn mieszka z nim i place na niego alimenty,ale kazde swieta i dni wolne od szkoly jest u mnie.ja mu robie zakupy do domu jak i go ubieram.na wychowaniu mam jeszcze niemowle z drugiego malzenstwa.co w takiej sytuacji

Konsultant Dodał pytanie w 29 marca 2016 w kategorii RODZICE.
Dodaj komentarz
  • 3 Odpowiedź(i)

Może się pani ubiegać o świadczenie na młodsze dziecko, które według ustawy będzie pani pierwszym dzieckiem. Aby uzyskać świadczenie dochód na osobę w rodzinie nie może przekraczać 800 zł netto. Od dochodu można odjąć alimenty (o ile były zasądzone już w 2014 roku).

Ekspert Odpowiedział w 29 marca 2016.
    Dodaj komentarz

W ustawie zapisane jest tak:Warto wiedzieć, że starania o świadczenia mogą podjąć także osoby po rozwodzie.Dodatek przysługuje temu z rodziców, któremu drogą sądową została przyznana opieka nad dzieckiem. W sytuacji braku takiego orzeczenia pieniądze trafiają do rodzica, który faktycznie się nim zajmuje. Jeżeli prawo do opieki ma zarówno ojciec, jak i matka, dodatek otrzyma osoba, która wniosek złoży jako pierwsza.Tak wiec jesli oboje z bylym mezem mamy wladze rodzicielska i nie jest ustalona przez sad jednostronna opieka nad dzieckiem tak jak on tak i ja moge sie starac o zasilek.Tak to rozumiem

Konsultant Odpowiedział w 30 marca 2016.
    Dodaj komentarz

Przykro mi, ale w ustawie nie ma takiego zapisu.

Jest zapis, ale zbiegu prawa do świadczenia, ale nie dotyczy to sytuacji po rozwodzie. Skoro ma pani zasądzone alimenty, to zgodnie z orzeczeniem sądu, syn jest pod opieką ojca i to z nim dziecko mieszka. Nie ma pani prawa do ubiegania się o świadczenie na to dziecko.

Art. 22. W przypadku zbiegu prawa rodziców, opiekunów prawnych dziecka lub opiekunów faktycznych dziecka do świadczenia wychowawczego, świadczenie to wypłaca się temu z rodziców, opiekunów prawnych dziecka lub opiekunów faktycznych dziecka, który faktycznie sprawuje opiekę nad dzieckiem. Jeżeli opieka nad dzieckiem sprawowana jest równocześnie przez oboje rodziców, opiekunów prawnych dziecka lub opiekunów faktycznych dziecka, świadczenie wychowawcze wypłaca się temu, kto pierwszy złoży wniosek. W przypadku gdy po złożeniu wniosku o ustalenie prawa do świadczenia wychowawczego przez rodzica, opiekuna prawnego dziecka lub opiekuna faktycznego dziecka drugi rodzic, opiekun prawny dziecka lub opiekun faktyczny dziecka złoży wniosek o ustalenie prawa do świadczenia wychowawczego w związku z opieką nad tym samym dzieckiem, organ właściwy ustala kto sprawuje opiekę i w tym celu może zwrócić się do kierownika ośrodka pomocy społecznej o przeprowadzenie rodzinnego wywiadu środowiskowego, o którym mowa w ustawie z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej, w celu ustalenia osoby sprawującej opiekę nad dzieckiem. Przepisy art. 15 ust. 2 i 3 stosuje się.

Ekspert Odpowiedział w 30 marca 2016.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania