W jaki sposób mam wypełnić wniosek

W 2014r byłam jeszcze w związku małżeńskim i za ten rok są brane pod uwagę dochody przy przyznaniu +500 na dziecko.W listopadzie 2015r uzyskałam rozwód,dzieci są przy mnie,jednak oboje mamy przyznaną władzę rodzicielską. Mam podać stan obecny rodziny,czyli ja i dzieci a wspólne dochody za 2014? Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedż

Praktykant Dodał pytanie w 29 marca 2016 w kategorii DZIECI.
Dodaj komentarz
  • 5 Odpowiedź(i)

Rodzina to w tym momencie pani i dzieci. Od dochodów za 2014 rok zostaną odjęte dochody pani byłego męża, ponieważ jest brana pod uwagę sytuacja obecna, a obecnie nie jest on członkiem rodziny. Przy składaniu wniosku (o ile nie zmieniała pani pracy od 2014) będzie potrzebne orzeczenie sądu o rozwodzie (aby utracić dochody męża). Żadnego zaświadczenia o dochodach nie musi pani przedkładać, ponieważ właściwy organ sam pobierze informacje z urzędu skarbowego.

Ekspert Odpowiedział w 29 marca 2016.
    Dodaj komentarz

Bardzo dziękuję za szybką odpowiedz. Mam jeszcze jedno pytanie-czy wystarczy zaświadczenie o stanie cywilnym z USC ?

Praktykant Odpowiedział w 30 marca 2016.
    Dodaj komentarz

Hmmm…. trudno powiedzieć. Ja osobiście prosiłabym o ksero orzeczenia sądu. O to już musi pani spytać w właściwym organie u siebie w gminie.

Ekspert Odpowiedział w 30 marca 2016.
    Dodaj komentarz

Bardzo dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam serdecznie.

Praktykant Odpowiedział w 30 marca 2016.
    Dodaj komentarz

Witam,

z całym szacunkiem dla Pani Joanny23, której odpowiedzi są rzeczywiście bardzo dobre, jednakże wystarczy odpis z USC. Chodzi mi o odpis skrócony aktu małżeństwa, albowiem na dole tego dokumentu w pkt V pt. Adnotacje o ustaniu, unieważnieniu lub separacji małżeństwa USC ma obowiązek wpisać informację o wyroku rozwodowym z podaniem Sądu, który orzekał, sygnatury, daty oraz poświadczenia, że wyrok rozwodowy jest prawomocny. Jeżeli wróciła Pani do wcześniejszego nazwiska to również w tej rubryce będzie o tym informacja. Akta stanu cywilnego korzystają z domniemania prawdziwości, więc nikt nie może tego kwestionować również MOPS.

Specjalista Odpowiedział w 30 marca 2016.
    Dodaj komentarz
  • Twoja odpowiedź

Zamieszczając odpowiedź zgadzasz się z warunkami użytkowania